Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador SAD Entoni Godfri razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine. Oni su razgovarali i o predlogu američkog predsednika za rešenje sukoba na Bliskom istoku, a Godfri je Vučiću uručio ličnu čestitku predsednika Donalda Trampa povodom Dana državnosti Srbije.

Vučić je zahvalio na angažovanju predsednika Trampa i američke administracije, a posebno specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine ambasadora Ričarda Grenela, kao i na tome što razumeju potrebe ljudi u regionu, koje se tiču poboljšanja životnog standarda i boljeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja.

Godfri je upoznao predsednika Vučića sa predlogom predsednika Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog spora, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je rekao da Srbija, kao zemlja zainteresovana za stabilan Bliski istok, pozdravlja napore i energiju koje predsednik Tramp ulaže u postizanje napretka u nalaženju rešenja za taj dugotrajan spor.

Predsednik je rekao da je Srbija posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i da želi trajno i održivo rešenje, koje bi donelo stabilnost i napredak svima.

Ambasador SAD je istakao da je ponosan na Srbiju zbog odluke da obnovi železničke veze sa Prištinom i time olakša trgovinu i investicije.

U čestitki povodom Dana državnosti Srbije, predsednik SAD Donald Tramp navodi da se raduje bližem partnerstvu dve zemlje.

“Poštovani predsedniče, američki narod i ja lično upućujemo najtoplije čestitke Vama i srpskom narodu povodom proslave Dana državnosti, 15. februara” navodi se u Trampovoj čestitki.

SAD i Srbija dele, piše predsednik SAD, zajedničku viziju vaše zemlje, viziju koja je zasnovana na produbljivanju regionalne saradnje, jačanju demokratskih institucija, mirnom rešavanju razlika među susedima i izgradnji bolje budućnosti za građane Srbije.

“Normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije”, navodi Tramp.

Predsednik SAD takođe poručuje Srbiji:

“I ubuduće se možete osloniti na podršku SAD na putu ostvarenja vašeg cilja – članstva u EU, kao i u naporima u sprovođenju reformi koje ce biti neophodne kako biste do tog cilja stigli”, naveo je predsednik SAD.

Uz čestitke i želje za “radosnu proslavu Dana državnosti”, Tramp je dodao da se raduje još bližem partnerstvu Srbije i SAD.

Srbija obeležava Dan državnosti 15. februara.

View this post on Instagram

Ambasador #SAD Entoni Godfri uručio je predsedniku Vučiću ličnu čestitku predsednika #SAD @realdonaldtrump povodom Dana državnosti. U čestitki se kaže: "Poštovani g. Predsedniče, američki narod i ja lično upućujemo najtoplije čestitke Vama i srpskom narodu povodom proslave Dana državnosti, 15. februara. Sjedinjene Države i Srbija dele zajedničku viziju vaše zemlje, viziju koja je zasnovana na produbljivanju regionalne saradnje, jačanju demokratskih institucija, mirnom rešavanju razlika među susedima i izgradnji bolje budućnosti za građane Srbije. Normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na vašem putu evropskih integracija. I ubuduće se možete osloniti na podršku Sjedinjenih Država na putu ostvarenja vašeg cilja – članstva u Evropskoj uniji, kao i u naporima u sprovođenju reformi koje će biti neophodne kako biste do tog cilja stigli. Želim Vam radosnu proslavu Dana državnosti i radujem se još bližem partnerstvu naših dveju zemalja. S poštovanjem, Donald Tramp"

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here