Sad i Transdnjestar traži pripajanje Rusiji

0

Parlament Transdnjestra zatražio je od parlamenta i predsednika Ruske Federacije da započnu proceduru priznanja nezavisnosti ove republike, saopštio je Vrhovni savet Državne Dume Transdnjestra.

 

Tražili od Rusije da priznaju Transdnjestar kao nezavisnu suverenu republiku

 

Odluka se zasniva na rezultatima referenduma iz 2006. godine, kada je 97 odsto glasača podržalo nezavisnost Transdnjestra i ujedinjenje sa Rusijom, preneo je "Glas Rusije".

 

“Priznavanje Transdnjestra za stabilnost u regionu“

Evropska unija mora priznati Transdnjestar, prorusku teritoriju Moldavije koja graniči sa Ukrajinom, ako želi stabilnost u regionu, izjavio je u Tiraspolu predsednik Transdnjestra Jevgenij Ševčuk. Na pitanje o mogućem zahtevu za pripajanje Rusiji, kao što je to bio slučaj sa Krimom, Ševčuk je ponovio da se trenutno zalaže za priznavanje. "Šta će biti naredni koraci – odlučiće građani naše republike", dodao je Ševčuk.

 

Ovo nije prvi poziv vlastima Moskve za priznanje nezavisnosti, ali je sada razlog vraćanja na ovo pitanje pripajanje Krima Ruskoj Federaciji.

 

"Transdnjestar se u zakonskom smislu ne razlikuje od Krima, a proces ujedinjenja sa Rusijom treba da se održi prema krimskom scenariju", rekao je poslanik Vjačeslav Tobuh.

 

Planirano je da delegacija poslanika predvođena Mihaelom Burlom sutra poseti Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom Državne Dume Sergejem Nariškinom.

 

Pročitajte još:

Posle Krima, Pridnjestrovlja i istoka Ukrajine, sad i Transdnjestar traži pripajanje Rusiji

* Pridnjestrovlje: Moldavijo, priznaj nam nezavisnost

* I Donjeck traži otcepljenje

* Proglašena Nezavisna republika Donjeck

* "Srbi, pomozite oko Pridnjestrovlja"

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here