EPA/Justin Lane

Kontrolno-nadzorni toranj, koji je Hrvatskoj donirala američka vlada, predstavljen je danas na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Takode je prikazana sposobnost kontrole bliske vazdušne podrške (JTAC) s tri američka aviona F-16 i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ).

“Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske, gde smo videli impresivne sposobnosti naših pripadnika, koji su navodili američke avione F-16, dok su, s druge strane, američki kontrolori navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno dostignuće, a na ovakav nacin stvaramo zajedništvo i partnerstvo, te gradimo jaku i moćnu vojsku”, istakao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević nakon prezentacije, prenosi Poslovni dnevnik.hr.

Krstičevic je naglasio kako će se korišćenjem tornja u obuci za potrebe HRZ-a unaprediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Black Hawk i pilota novih borbenih aviona.

“Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i kasarne samostalno, ali i u saradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje”, poručio je ministar zahvalivši svima koji su ucestvovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

Americki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst porucio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske.

“Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Americkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga”, dodao je on.

Kontrolno – nadzorni toranj (Range Control Tower) koji je na vojnom poligonu u Slunju izgradila Komanda Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) osiguraće sigurno i uspešno vođenje i nadzor obuke i vežbi s bojevim gađanjem na strelištu vojnog poligona Eugen Kvaternik, prenosi B92.net.

Projekat izgradnje JTAC tornja USAFE je finansiralo s 850. 000 dolara. Kontrolori bliske vazdušne podrške kvalifikovani su pripadnici oružanih snaga koji s odredenog položaja upravljaju delovanjem borbenih aviona koji sprovode blisku vazdušnu podršku i druge vazdušne operacije.

Izgradnju kontrolno – nadzornog tornja inicirali su pripadnici hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje saradnje u sprovođenju zajedničke obuke i vežbi, ističe Ministarstvo odbrane (MORH).

4 COMMENTS

    • Moj narod je slobodarski narod i ne napada nejaš i nedužne.A to što vi niste imali dovoljno Srba za kla,nje pa ste im izmislili srebrnički genocid to je samo plod vaše bolesne rase koja sama sebe prošdire da bi druge okrivila.Ja sam Atila_bič_božiji jer gledam istini u oči a bišem rasterujem laž.Možeš li ti to?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here