pixabay.com
Ilustracija

Stejt department je upozorio da je Kina sposobna da pokrene sajber napade na američku ključnu infrastrukturu, uključujući naftovode, gasovode i železničke sisteme, nakon što su istražioci utvrdili da kineska hakerska grupa špijunira ove mreže, preneo je danas Rojters.

U upozorenju od srede, koje je stiglo iz više država, otkriveno je da je kineska sajber špijunaža usmerena ka vojnim i vladinim organizacijama u SAD, preneo je Rojters.

Kineska vlada je odbacila tvrdnje da špijunira zapadne mete, nazivajući upozorenje SAD i njenih saveznika “kolektivnom dezinformacionom kampanjom”.

Američki zvaničnici rekli su da su i dalje u procesu shvatanja obima pretnje.

– Imali smo bar jednu lokaciju za koju nismo znali (da je napadnuta) otkako su se pojavile informacije – rekao je Rojtersu direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za sajberbezbednost.

NSA je ranije razotkrile tehničke detalje kako bi pomogla provajderima da razotkriju špijuniranje.

Američka Agencija za Sajberbezbednost i infrastrukturu (CISA) je rekla da radi na tome da shvati “obim potencijalnih upada i povezanih uticaja”.

Analitičari Majkrosofta, koji su razotkrili hakerske aktivnosti iz Kine i označili kinesku grupu “Volt tajfun”, rekli su da bi moglo da se desi da poremete “ključnu komunikacionu strukturu između SAD i Azije”, što je znak eskalacije tenzija između SAD i Kine zbog Tajvana i još nekih pitanja.

– Američka obaveštajna zajednica procenjuje da je Kina skoro sigurno sposobna da pokrene sajber napade koji bi mogli da poremete ključnu infrastrukuru unutar SAD – rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here