SAD koristi GMO da kontroliše svet

0

Genetski modifikovan kukuruz 

 

Još 2000. godine američki Kongres usvojio je zakon koji predviđa da američke humanitarne agencije koje rade u inostranstvu u svojim programima pružanja pomoći u hrani stranim zemljama uključe genetski modifikovane proizvode (GMO).

SAD je iskoristio programe USAID-a za prevazilaženje gladi da bi progurao GMO – kukuruz u Južnu Afriku.

 

Afričke zemlje bile su suočene sa izborom – ili da prihvate GMO ili da puste da veliki broj stanovništva umre od gladi.

 

Neke zemlje, kao što su Mozambik i Zimbabve, odbile su GMO-kukuruz zbog ekoloških rizika, ali su bile primorane da prihvate GMO-brašno. Samo je Zambija kategorički odbila sve varijante GMO.

 

Pomoć u hrani SAD često koriste kao marketinško sredstvo za osvajanje novih tržišta. Korist od trenutnog sistema pomoći u hrani uglavnom imaju velike poljoprivredne kompanije – tvrdi ta organizacija.

 

"Oslobođenje" Iraka, koje su provele koalicione snage 2003. godine, predvođene NATO-om, dovelo je do "oslobođenja" zemlje od tradicionalnih vrsta semena.

USAID se odmah pojavio organizujući demonstraciju "visokorodnih sorti semena" žitarica, uključujući pšenicu, ječam, grašak i sočivo.

 

Argentinu kontroliše Monsanto

Klasični primer zavisnosti od GMO semena je Argentina. Pod ugovorom sa kompanijom " Monsanto" koja ima patente na GMO soje argentinski farmeri nisu mogli da napuste to seme prošle godine za nove useve – navode argentinski mediji.Sada poljoprivrednici u Argentini svake godine moraju da kupe novo GMO seme i plaćaju tantijeme kompaniji.

 

 

Da bi olakšalo uvođenje patentiranih GMO-semena stranih poljoprivrednih giganata, iračko Ministarstvo poljoprivrede dalo im je subvencije.

 

Kisindžer sve predvideo

Čuveni američki državni sekretar i političar Henri Kisindžer jednom je rekao:

"Kontrolišući naftu – kontrolišete države. Kontrolišući hranu – kontrolišete stanovništvo".

Kada su poljoprivrednici počeli da ih koriste, bili su primorani da svake godine kupuju nova semena, postajući time zavisni od stranih multinacionalnih proizvođača.

Sa semenom su stigle i nove hemikalije: pesticidi, herbicidi, fungicidi – koje su Iračanima prodavale kompanije kao što su "Monsanto".

 

U Indiji je došlo do pravog "GMO-genocida". Bežeći od užasnog siromaštva nakon nezavisnosti, indijska vlada je dozvolila američkim biotehnološkim gigantima da u zemlji prodaju nove varijacije semena.

 

Milionima indijskih farmera obećani su veliki prinos i prihod ako pređu od tradicionalnog vođenja domaćinstva na uzgoj GMO semena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here