EPA-EFE
Lek Remdesivir

Američka administracija predsednika Donalda Trampa kupila je skoro sve količine leka Remdesivir u svetu u naredna tri meseca, leka koji se pokazao efikasan u lečenju Covida-19.

Stručnjaci su uznemireni jednostranim potezom SAD po pitanju Remdesivira kao i širih implikacija, strahujući šta će se desiti kad se jednom pojavi vakcina za koronavirus.

Lek koji je prvobitno razvijen za ebolu, proizvodi firma „Gilid Sajensis“. Prvi je koji je američka agencija za lekove odobrila za upotrebu u lečenju koronavirusa, prenosi BBC. Pokazalo se da on pomaže ljudima da se brže oporave od bolesti.

Prosečna terapija za lečenje korone obuhvata šest doza ukupne cene 3.200 američkih dolara, a cena Remdesivira je određena pre nekoliko dana.

Predsednik Tramp sklopio je „sjajan“ ugovor sa Gilidom za 500.000 doza što je do 100 odsto proizvodnje Gilida u julu, 90 odsto u avgustu i 90 odsto u septembru, navelo je američko Ministarstvo zdravlja.

3 KOMENTARA

  1. Sad ce kauboji dalje preprodavati i zaradjivati – na sirotinji. I svet poducavati pravdi i humanosti, nihovim vrednostima.

  2. Tako se mora ponašati lider slobodnog sveta!Ako slušaju, oni će jim to prodati malo skuplje, ako ne, oni neka se zamisle!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime