pixabay.com

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je danas da je limitiranje cena ruske nafte koje su u decembru uvele zapadne države ograničilo zaradu Rusije.

Prema njenim rečima, ova mera je, po svemu sudeći ispunila cilj da se ruska nafta zadrži na tržištu, a da se istovremeno Rusiji ograniči zarada.

– Iako je limitirana cena za sirovu naftu na snazi tek oko mesec dana, već smo videli napredak ka ispunjenju cilja. Visoki ruski zvaničnici su priznali da je ograničavanje cena ruske nafte smanjilo ruske prihode od prodaje energenata – izjavila je Jelen na sastanku sa kanadskim ministrom finansija Kristijom Frilend, prenosi Rojters.

Gornju granicu cene sirove nafte i zabranu korišćenja pomorskog osiguranja kod zapadnih osiguravajućih kuća uvele su 5. decembra zemlje članice G7.

Jelen je naglasila da su energetska tržišta i dalje dobro snabdevena uprkos ohgraničavanju cene ruske nafte i zabrani na uvoz sirove nafte iz Rusije koju je uvela EU. Zvanična Moskva je obećala da će zabraniti isporuke nafte zemljama koje se pridržavaju nametnutog ograničenja cene ruske nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here