SAD neće promeniti odluku oko KiM

0

Sjedinjene Države i još 61 zemlja uključujući i većinu članica Evropske unije (EU) su priznale nezavisnost Kosova i to se neće promeniti. Ne znam,dodao je on, kakva će ocena biti Međunarodnog suda pravde (MSP) ali bih bio veoma iznenađen da se faktički vratimo na početak i ponovo počnemo pregovore o statusu.

 

U poslednje dve decenije, Kosovo je bilo žrtva Miloševičevog aparthejda posle čega je usledilo još deset godina međunarodnog protekorata i posredovanja između Beograda i Prištine.

 

Jednostavno, nezavisno Kosovo je činjenica i nema nijednog razloga da se to pitanje na početak. Amerika neće promeniti stav o tome", kaže Haltcel.

Nema promene stava oko KiM: Bela kuća

 

Prema njegovim rečima poboljšanje američko-srpskih odnosa je moguće i u tom kontekstu odličan prvi korak bio bi hapšenje i izručenje haškog begunaca Ratka Mladića, koji je, kako kaže,u "domašaju" vlasti u Beogradu. Na pitanje da li Srbiju treba gledati kao regionalnu silu, Haltcel kaže da bi zo značilo " da Srbija misli da je ona potrebnija Evropskoj uniji (EU) nego što je EU potrebna njoj."

 

Srbija jeste najvažnija zemlja na zapadnom Balkanu ali to ne znači da druge zemlje u regionu moraju da budu vezane za nju do te mere da ne mogu da napreduju bez nje. Dakle, Srbija jeste važna ali ne i toliko da bi imala pravo veta na razvoj i napredak drugih zemalja na Balkanu, ocenio je on.

 

Govoreći o politici SAD prema Balkanu, Haltcel je napomenuo da je potpredsednik Bajden stravstveno zainteresovan za Balkan i da poznaje sve tamošnje lidere. Ako drugi najvažniji čovek u zemlji tako misli, onda nema šanse da će Balkan nestati sa radara Obamine administracije, istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here