Američka vojska objavila je video snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu. 

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda, pre nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primećen u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava japanskom tankeru.

„On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa “Kokuka kurejdžesa““, naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Glas Amerike ranije je preneo da su dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana – jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu.

Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana.

Američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korišćenom oružju.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destablizuje odnose Irana i međunarodne zajednice.

Zbog napada, cena nafte skočila je za četiri odsto.