Ministarstvo odbrane Rusije

Sjedinjene Američke Države odbile su da učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Turska, Iran) o Siriji u Sočiju u svojstvu posmatrača, saopštio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

– Poslali smo pozivnicu našim američkim partnerima radi učešća u konferenciji, ali, nažalost, odbijeni smo. Trenutno su Amerikanci zauzeti unutrašnjim pitanjima i, očigledno, još nisu u potpunosti definisali politiku po pitanju Sirije – rekao je Lavrentjev.

Prema njegovim rečima, delegacije Rusije, Turske, Irana kao i sirijske opozicije i vlade doputovale su u Soči. Stigla je i delegacija Ujedinjenih nacija na čelu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Gejrom Pedersenom. Pored toga, doputovale su i delegacije iz uprave Vrhovnog komesarijata za izbeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i posmatrači iz Jordana, Iraka i Libana. Sastanak je bio planiran za septembar prošle godine u Kazahstanu, ali je zbog pandemije koronavirusa odložen.

Lavrentjev je istakao je da Astanski format ostaje “jedini mehanizam koji omogućava da se donose neke odluke i pronalaze načini za dalje rešavanje sirijske krize”.

Međunarodni sastanak o Siriji u Astanskom formatu održaće se u Sočiju 16. i 17. februara. Rusija, Turska i Iran su garanti primirja u Siriji i članice su takozvanog Astanskog formata.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom Islamska država U Siriji i iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here