Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka ambasada u Kijevu saopštila je da ukrajinski vojni brod ima puno pravo da plovi u vodama Kerčkog moreuza.

„’Donbas’ ima puno pravo da plovi u ukrajinskim vodama. Lažne optužbe Rusije deo su njene kampanje za skretanje pažnje sa njenih poslednjih agresivnih, provokativnih akcija. Nova nezakonita ograničenja u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru predstavljaju još jedan akt agresije protiv Ukrajine“, navodi se u sapštenju ambasade SAD na Tviteru.

Podsetimo, Federalna služba bezbednosti Rusije juče je saopštila da komandni brod „Donbas“ ukrajinske mornarice plovi u pravcu Kerčkog moreuza u Azovskom moru, te da ne odgovara na zahteve ruskih graničara da promeni kurs. Brod prijavi prolazak Kerčkim moreuzom, kako to zahteva rusko zakonodavstvo. Kasnije se okrenuo nazad. FSB je ovaj incident okarakterisala kao provokaciju, ističući da su akcije ukrajinske posade posade ugrozile bezbednost plovidbe.

Razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog poklopio se sa vremenom kada je ukrajinski vojni brod pokušao da uđe u Kerčki moreuz. Brod „Donbas“ se okrenuo u trenutku kada je bilo jasno da su pregovori završeni.

Ovo nije prvi incident sa ukrajinskim brodovima u Kerčkom moreuzu. U novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here