EPA/Olivier Hoslet
Džo Bajden

Komentator „Vašington posta“ Mark Tisen smatra da američki predsednik Džo Bajden zaslužuje impičment zbog sporazuma sa Nemačkom oko „Severnog toka 2“.

Tisen je podsetio da su demokrate 2019. godine pokrenule ovaj proces protiv Donalda Trampa. To se desilo jer je, po njihovom mišljenju, američki lider vršio pritisak na ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog po pitanju istrage korupcionaškog skandala u kojem je glavni figurant bio sin sadašnjeg predsednika, Hanter.

“Sada je Bajdenova administracija, možda, uvrnula ruke Zelenskom kako bi se pomirio sa sporazumom SAD i Nemačke koji će omogućiti Berlinu da zajedno sa Moskvom završe izgradnju gasovoda Severni tok 2”, navodi autor.

Po mišljenju kolumniste, Bajden je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da pristane na sporazum koji nije u interesu Kijeva. Zahvaljujući novoj gasnoj magistrali Rusija može zaobići Ukrajinu i slati gorivo direktno u Nemačku po dnu Baltičkog mora, objasnio je komentator.

– Kada se to desi, Moskva će moći da prekine isporuke energenata Kijevu, bez prekida za Zapadnu Evropu – ubeđen je Tisen.

Pred odlazak sa mesta predsednika SAD, Tramp je uveo sankcije i uspeo da prekine izgradnju “Severnog toka 2”. On je na delu bio neverovatno oštar prema Rusiji, ali nije na rečima.

Bajden je naprotiv, posle stupanja na dužnost prekinuo vojnu pomoć Ukrajini, odobrio je produžetak važenja sporazuma START-3 i pristao na sporazum o “Severnom toku 2” kojim se povećava uticaj Moskve u regionu, smatra novinar.

Ipak, po mišljenju Tisena, Bajdenu neće biti objavljen impičment zbog “meke” politike prema Rusiji. Zahtev američkog predsednika da Ukrajina prihvati “ubitačan” projekat po Kijev je “sraman čin”, čak i ako ne podrazumeva impičment, siguran je autor.

1 COMMENT

  1. Pa ne moze SAD da zanemaruje interese Nemacke a gleda samo svoje. Ko je lud da plaća u uvozi mnogo skuplji američki gas kada mu je na dohvat ruke ruski.
    Sve ima svoju cenu pa i prijateljstvo.
    SAD i Baden su uvideli da se ne može Nemačka u nedogled ucenjivati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here