EPA/Sergei Ilnitsky

Energetska nezavisnost Poljske od Rusije će biti realizovana 2022. godine, saopštila je neimenovana visoka predstavnica administracije SAD.

– Poljska će biti energetski nezavisna od Rusije za dve godine, što je veliki uspeh. Ta zemlja više neće zavisiti od ruskog gasa – istakla je ona.

Pored toga, navela je, ugovor koji Poljska ima sa Rusijom po pitanju kupovine gasa ističe 2022. godine.

Istovremeno, navela je, ukupna količina ugovora o kupovini američkog tečnog gasa od strane Poljske iznosi 50 milijardi dolara.

– Oni će kupovati naš tečni gas. Trenutno su ugovori vredni 50 milijardi dolara, a reč je o prodaji 141 milion tona tog energenta – dodala je.

Ova izjava usledila je uoči dolaska predsednika Poljske Andžeja Dude u Vašington gde će se sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Pored toga, iz administracije navode i da Varšava i Vašington privode kraju pregovore po pitanju saradnje u sferi civilnog atoma, što će omogućiti Poljskoj da se približi američkoj tehnologiji kada je reč o izgradnji nuklearnih elektrana.

5 COMMENTS

  1. Poljake treba zaboraviti, hteli su i dobice. Povratka, njima povoljne trgovine, ne bi smelo ni po koju cenu biti. Videce se koliki su im prijatelji Amerikanci.

  2. Cijena američkog gasa je oko 3o% veća od ruskoga…..Poljska je veliki korisnik gasa iz Rusije,dali će imati novaca da kupuje tolike količine skupoga gasa.

  3. Al zato ce biti Zavisni od Amerikanaca u naredna tri veka i to nece se lako otarasiti
    Osetice ga Debelo

  4. Rusija namerava da pojeftini gas,tako da će Poljaci sve proizvode imati skuplje.Nemačkoj je Američki gas skup,možda Poljskoj nije.Srećno Poljaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here