EPA-EFE/TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY
Foto: Ilustracija

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, što će verovatno pojačati postojeće napetosti sa Kinom, piše BBC.

Zvanični Peking smatra Tajvan svojim sastavnim delom, a Ministarstvo spoljnih poslova Kine navelo je da će prodaja oružja verovatno imati “veliki uticaj” na odnose sa Vašingtonom.

Nedavno je došlo do jačanja tenzija između Tajvana i Kine, nakon što je predsednica Tajvana Cai Ing-ven osvojila drugi mandat.

To se smatra kao signal podrške glasača njenom oštrom stavu prema Kini, dok iz Pekinga nije osporena mogućnost korišćenja sile za ponovno pripajanje ostrva.

Prošle nedelje, savetnik Bele Kuće za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen rekao je da, iako ne veruje da je Kina spremna da izvrši invaziju na Tajvan, “ostrvo mora da se ojača u budućnosti”.

Ministar odbrane Tajvana naveo je da će kupljeno oružje pomoći teritoriji da stvori kredibilne bojne sposobnosti, kao i da će ojačati mogućnosti za asimetrično ratovanje.

Pentagon navodi da se dogovor za prodaju oružja sastoji od senzora, artiljerije i raketnih sistema, što uključuje i 135 raketa sa navođenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here