Ministarstvo odbrane Srbije
S-400 u Batajnici

Predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i istakao da bi ukoliko Beograd kupi rusku vojnu opremu to vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije.

– Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni sa takvim transakcijama – prokomentarisao je Palmer nedavno održane vojne vežbe srpske i ruske vojske “Slovenski štit”, ali i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

On je ocenio i da SAD imaju jako vojno partnerstvo sa Srbijom.

– Rekao bih čak da su najbolji vojni partner Srbije upravo SAD, ali to ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo. Ipak, mi cenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom – naveo je Palmer.

Na nedavno održanoj vojnoj vežbi Rusije i Srbije pod nazivom „Slovenski štit 2019“ u Batajnici, prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400. Pojedini mediji pišu da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

8 COMMENTS

  1. He he zulja li zulja? Ako tako i treba, pa mi smo i onako pod sankcijama, ili bolje to nazvati pravim imenom porobljeni smo od eu natosoldatersku i usa. Kakvi ste nam vi partneri, pobili nas x puta u zadnjih 100 godina, unistili privredni,ljudski i sav ostali potencijal te nam otimate ne samo skolovane vec i i golu sirovu radnu snagu. Svi radnosposobni dolaze do radnih viza u eu a vi kobajagi se brinete za nas More vi ste lazni dusebriznici i tacka amin!

  2. Normalno da SAD zabranjuje svakoj zemlji da se naoruzava jer time slabi poziciju SAD ako nekad pozeli da joj otme prirodna bogastva .Niko ne sme da ima atomku bombu bez odobrenja SAD zato su problem Iran i S.Koreja .isto vazi za S-400 koje je defanzivno oruzje ,znaci za odbranu e to ne sme da se ima jer zasto bi se mi branili ako nas nasi veciti prijatelji recimo ponovo napadnu.Politika SAD je oduvek bila fasisticka prema drugim narodima ,njih interesuje samo profit i nista vise.
    Ali neka se ne sekiraju mi nemamo para ni odlucnosti da kupimo S-400 tako da tramp moze mirno da spava .Mada ako bi pristali moze se instalirati u bazi u Nisu radi zastite njihovih gradjana tako da pravno on ne bi pripadao Srbiji vec bi i dalje bio ruski sistem samo na nasoj teritoriji.Ali i to treba neko da zahteva ,medjutim kakvi nas jasu tesko da ce smeti to da traze .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here