commons.wikimedia
Američki vojnici

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u devetomesečnu misiju usredsređenu na osiguranje bezbednosti građana Kosova, američki portal Stripes.com.

Borbeni tim 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz severozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu kao Task Force Nighthawk i prvobitno se zaustavio u Nemačkoj na putu za Kosovo.

Kada stignu na Kosovo, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji Joint Guardian, multinacionalnoj misiji koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

– Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu – rekao je general-major Dejl Lajls.

– Naše raspoređivanje pokazuje rešenost SAD da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova – dodao je on.

Hoosiers su 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu.

U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Kris Mabis, vođa Task Force Nighthawk, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane “predstavljaju najbolje što SAD mogu da ponude”.

– Svi koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim – rekao je Mabis.

7 COMMENTS

  1. Znači uspeli su da skupe 300 Amerikanaca i da ih dovuku na tzv Kosovo !? Šta im je zadatak? Možda da prodaju drogu domicijalnom stanovništvu?

    • Batali bre više to pokvareno uvlačenje Srbije u sukob Rusije i Ukrajne !!! Srbija je neutralna !!! Šta ti tu nije jasno?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here