Lična arhiva
Ostvario san: Čarls Kater

Dobio sam srpska dokumenta! Nisam više stranac u Srbiji, sad sam Srbin, vikao je ushićeno Čarls Kater (43), iz Ilinoisa. Razlog njegove euforije su srpski pasoš i lična karta, koje je kao počasni građanin dobio posle deset godina promovisanja Srbije na internetu, čime je ostvarena njegova velika, dugogodišnja želja.

Čarls se zaljubio u Srbiju gotovo istog trenutka kad je prvi put stao na njeno tlo. Bilo je to 28. maja 2010. godine. Deceniju je na svom Jutjub kanalu predstavljao lepote Srbije, a onda je do njega je stigla vest da je dobio srpsko državljanstvo.

– Ja sam najponosniji Srbin na svetu. Ovo mi je zaista najbolji trenutak u životu. Toliko sam uzbuđen da ne mogu da dišem na trenutke – malo na srpskom, malo na engleskom, rekao je za “Vesti” ovaj “sveži Srbin” odmah nakon što je podigao dokumenta u beogradskoj policijskoj stanici.

Potom je otišao do keja da gledajući u Kalemegdan smiri misli i proslavi uz svoje omiljeno pivo srpske proizvodnje.

– Osećam se blagosloveno što sam deo ove zemlje. Srbija mi je u srcu poslednjih 10 godina, odavno se osećam kao Srbin, a sada sam to i zvanično. Imam pasoš i srpsku ličnu kartu, pa mogu da glasam, napravim biznis u Srbiji, kupujem stvari i napokon otvorim račun u banci. I najbolje od svega, mogu da ostanem ovde koliko god želim. Verovali mi ili ne, ja volim Srbiju, a ona je, prijatelji, sad i moja zemlja. Želim do kraja života da živim ovde. Sad sam vaš! Hvala vam – pričao je ushićeno Čarls.

Čarlsov američki i srpski pasoš

Mislio da je šala

Srećnu vest je saznao prethodne večeri i odmah je objavio na društvenim mrežama. Isprva nije verovao da je istina da će dobiti srpski pasoš, mislio je da se šale s njim, ali ga je advokat ubedio da je sve tako, rekavši da je odobrenje potpisala premijerka Ana Brnabić.

Najzad i zvanično Novosađanin, Čarls jedva čeka da upotrebi srpski pasoš, a koristiće ga, tvrdi, često. Već planira da “bezbroj puta” ode u Rusiju, prvo u Sankt Peterburg, pa na Kubu, a planira i putovanje u Kinu. I to bez maltretiranja oko vize, dodaje on oduševljen.

Pre svega toga, za svoje prvo naredno putovanje, koristiće svoj stari pasoš, jer putuje u američki grad Nentaket. Već godinama on tamo početkom leta vodi studente kao menadžer američkog programa “Work and travel” (“Radi i putuj”), a vraća se početkom oktobra u “svoju novu zemlju”.

– Putujem već u sredu, tako da neću iskoristiti svoje biračko pravo i glasati 21. juna. Ali, sledeći put hoću sigurno. Za koga, još nisam siguran, ali spremiću se do sledećih izbora – garantuje Čarls.

Poštovanje: Pored spomenika Milunki Savić

Dodatni motiv

Inače, Čez, kako ga prijatelji Srbi zovu, napravio je više od 1.000 videa o Srbiji i Srbima na svom Jutjub kanalu, uporno želeći da promeni iskrivljenu sliku, koju mediji širom sveta plasiraju o našoj zemlji i narodu. A pasošu se sve vreme nadao. Godinama je to bila njegova “tiha patnja”. Tek će sad, tvrdi, raditi šta je radio do sada – braniti Srbiju i Srbe.

Pogotovo kad god neko bude rekao nešto ružno bez argumenata na njihov račun “jer će to sad doživeti lično”.

– Ja sam Srbin – viknuo je ushićeno još jednom na srpskom za kraj, kao i nekoliko puta tokom razgovora.

Rado ide Srbin u Rusiju

Čez nam je rekao da je u Rusiji bio prošle godine, ističući da je kao Amerikanac jedva dobio vizu za četiri dana boravka, i to tek pošto je prethodno morao da dostavi “milion papira”. Ubeđen je da će mu kao Srbinu biti mnogo lakše da ode u Putinovu državu i upozna među Amerikancima omraženu zemlju.

– U Rusiju putujem s uverenjem da ću se tamo svakako bolje provesti kao brat Srbin nego kao Amer – zaključuje Čez.

Srbin i kada je teško

Veselje “Kod Čarlsa”

Čarls je otkrio za “Vesti” i kojim će se biznisom baviti u Srbiji. Strast su mu nargila i gostionice tako da, logično, želi da investira u nargila bar i u kafanu.

– Što bi rekao Toma Zdravković, “Kafana je moja sudbina”. Nazvaću je ‘Kod Čarlsa’ – kaže kroz smeh naš novi državljanin.

Naučiću jezik kao maternji

Iako je u mnogim svojim videima, kao i pre nekoliko meseci u intervjuu za “Vesti”, onako usput govorio “pomozite mi da dobijem srpski pasoš”, Čarls nam je sad rekao da nikada nije podneo zvanični zahtev, jer ne zna dovoljno dobro srpski jezik.

– Vodiš nekog da ti pomogne oko popunjavanja formulara, a hoćeš državljanstvo? Meni je to nepristojno – kategoričan je Kater.

A na učenju srpskog jezika već uveliko radi.

– Dajte mi godinu dana i pričaću srpski kao maternji – obećava Čarls, uz komentar da će državljanstvo proslaviti “onako kako to Srbi rade” s najboljim prijateljem Urošem Milićem iz Kaluđerice i njegovom devojkom.

Pretnje smrću zbog “srbovanja”

Čarls je, priznao nam je ranije, i sam verovao da su Srbi “užasan narod koji sprovodi etničko čišćenje Albanaca na Kosovu”, jer su mu tako govorili na američkim TV kanalima”. A onda je došao u Srbiju, saznao drugu stranu priče i postao jedan od najglasnijih boraca za istinu i branioca srpske časti. Zbog toga je osim “najboljih prijatelja Srba”, stekao i neprijatelje – sve one koji ne vole srpski narod, koji idu tako daleko da mu prete smrću. Čez je, podsetimo, bio meta i pre dve nedelje zato što je branio Srbe, reagujući na uvredljivu lekciju australijskog Univerziteta “Viktorija”, u kojoj je srpski narod predstavljen kao genocidan.

On je za “Vesti” ispričao da je snimio video o tome zato što ga je iznerviralo na kakav način je prepričan zločin koji su navodno Srbi počinili, a da nigde nije spomenut ijedan nad srpskim narodom. Video u kojem je tim povodom pozvao istomišljenike da pišu Univerzitetu doveo je do uklanjanja sporne lekcije, zbog čega su se na njega obrušili nacionalisti i šovinisti iz bivše Jugoslavije. Nije mu, kako kaže, nimalo prijatno kada dobije preteću poruku, ali uverava da ga to neće sprečiti u nameri da svet sazna ko su i kakvi su Srbi zaista.

Stopama Stivena Sigala

Među najpoznatijim dobitnicima srpskog pasoša su i glumci, Čarlsov zemljak Stiven Sigal i Britanac Ralf Fajns, francuski humanitarac Arno Gujon, ali i brojni sportisti, poput košarkaša Crvene zvezde Dilana Enisa, Demarkusa Nelsona i Čarlsa Dženkinsa, fudbalera Klea.

Stiven Sigal osim srpskog i američkog, ima i ruski pasoš, te nastoji da utiče na smirivanje međinarodnih tenzija. Kada je poslednji put boravio u Beogradu, Sigal je obišao Prihvatilište za decu, delio mališanima novogodišnje paketiće, a na dočeku Nove godine svirao je sa svojim bendom ispred Skupštine u Beogradu. Tada je posle sastanka sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da će učiniti sve kako bi na što bolji način promovisao Srbiju, koju smatra svojom novom domovinom.

Britanac Ralf Fajns dobio je državljanstvo Srbije zato što je svojim angažovanjem u svetu promovisao našu zemlju i kulturu na najlepši način. I bivša supruga košarkaša Marka Jarića, svetski poznata manekenka Adrijana Lima, dobila je srpski pasoš. Međutim, bračni problemi doveli su do toga da je javnosti saopšteno kako zbog proceduralnih prepreka posao oko dodele pasoša nije priveden kraju.