pixabay.com

Neke ambasade u Avganistanu počele su da spaljuju osetljiva dokumenta pre evakuacije.

Talibani sve više približavaju prestonici Kabulu”, javlja Rojters.

Američka ambasada je obavestila svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osetljive materijale, uključujući one na papiru i na elektronskim spravama.

To se čini da bi se “smanjila količina osetljivog materijala” u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid.

Zvaničnici američog ministarstva odbrane kažu da su zabrinuti da bi talibani, koji su 2001. godine uklonjeni s vlasti nakon napada na Njujork i Vašington, mogli da krenu na Kabul u roku koji se meri danima.

“Kabul trenutno nije u neposrednom pretećem okruženju, ali… ako samo pogledate šta talibani rade, možeš videti da oni nastoje da izoluju Kabul”, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek potvrdio je da je Češka danas evakuisala dvojicu svojih diplomata iz ambasade u Kabulu zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu. “Doneo sam odluku o trenutnoj evakuaciji naših diplomata sa međunarodnog aerodroma u Kabulu”, saopštio je Kulhanek, prenosi Rojters.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani održao je danas hitne razgovore sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima dok su se talibanski pobunjenici približavali prestonici, nakon što su u petak zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula.

Talibani sada kontrolišu 19 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom delu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif.

Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mere da što pre evakuišu svoje građane.

2 COMMENTS

  1. za 2-3 dana talibani u Kabulu !
    Dzaba 20 godina truda Amera i Kompanije, sada bezzanija
    kao u Vijetnamu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here