SAD: Spasonosna vakcina za novi grip?

Vakcinu "prevnar" razvila je kompanija "Vajet", koju je nedavno preuzeo "Fajzer". Ona novorođenčad i decu štiti od sedam vrsta pneumokoka, a njena unapređena verzija "prevnar 13" štiti od 13 formi streptokukus pneumonije, koje izazivaju niz tzv."pneuomokokalnih bolesti" – od infekcije uha do zapaljenja pluća i meningitisa. Od ovih bolesti godišnje u svetu umre 1,6 miliona ljudi, od čega polovinu čine deca.

Dr. Kit Klugman sa Univerziteta Emori ističe da bi zemlje koje bi primenile tu vakcinu ostvarile velike uštede od prevencije svih navedenih infekcija, ali ono što naročito podvlači je da je baš zapaljenje pluća glavni uzročnik smrti kod svih pandemija gripa, pa i ove sadašnje. Sve je više dokaza o "sinergičnim efektima" između gripa i infekcije pneumokokama.

Zaštita od zapaljenja pluća mogla bi da bude od naročite važnosti, s obzirom da su vakcine protiv novog gripa za potrebe SAD u zakašnjenju, ocenio je dr Ričard Vitli, stručnjak za dečije infektivne bolesti sa Univerziteta Alabame.

U mnogim od do sada zabeleženih 114 slučajeva smrti američke dece od novog gripa A-H1N1, bakterijska infekcija je odigrala bitnu ulogu i većina tih smrti, odnosno oko dve trećine, bila bi sprečena vakcinom "prevnar", ističe dr Vitli.

S obzirom da se računa da bar još dve nedelje do mesec dana neće biti dovoljno vakcina protiv novog gripa za svu američku decu, bilo bi dobro ponuditi imunizaciju "prevnarom" za onu od dece nevakcinisane protiv virusa H1N1, koja nisu ranije primila ni vakcinu protiv zapaljenja pluća.

Kompanja "Fajzer" je podnela prijavu za odobrenje vakcine "prevnar 13", a američka Uprava za hranu i lekove (FDA) o tome bi trebalo da odlučuje 13. decembra.
 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime