“SAD su se previše približile kineskoj teritoriji“

0

Kineski pilot samo je "profesionalno sprovodio svoj zadatak" (Foto: Ilustracija)
 

SAD su u petak optužile pilota kineskog lovca za "opasno presretanje" jedne izviđačke američke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

 

Portparol kineskog ministarstva Jang Juđun izjavio je da je kineski pilot "profesionalno sprovodio svoj zadatak" i da je bio na bezbednoj udaljenosti od američkog aviona.

 

Jang je američke optužbe ocenio kao neosnovane i dodao da je Kina samo sprovela rutinsku proveru letova.

 

Sekretar za štampu Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi izjavio je da je Vašington protestovao kod kineske vojske kroz diplomatske kanale, rekavši da postupak dotičnog pilota "nije bio bezbedan i da je bio neprofesionalan".

 

Kineski pilot uplašio Amere

 

Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, nazvao je presretanje "provokacijom koja duboko zabrinjava" i ukazao da bi taj postupak mogao negativno da utiče na nastojanja da se unaprede kinesko-američki vojni odnosi.

 

Jang je okrivio SAD za preuveličavanje tog događaja i ocenio da se ta država često suviše približi kineskoj teritoriji tokom svojih izviđačkijh letova.

 

Incident se dogodio na oko 220 kilometara od kineskog ostrva Hainan. Tenzije između Kine i SAD su sve veće poslednjih meseci jer Kina osporava teritorijalne pretenzije američkih saveznika Filipina, Vijetnama i drugih susednih zemalja u Južnom kineskom moru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here