commons.wikimedia
Turski vojnici (Foto: Arhiva)

Bela kuća je saopštila da će Turska uskoro izvršiti invaziju na severnu Siriju, što je proširilo bojazan da će meta biti kurdski borci koji su saveznici SAD u višegodišnjoj borbi protiv terorističke Islamske države.

Već mesecima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će početi vojni napad na kurdske snage na severu Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima. Turska je nezadovoljna što se ne realizuje dogovor sa SAD o formiranju zone bezbednosti duž granice dve zemlje.

Kurdske snage snosile su najveći teret borbe protiv militanata Islamske države koju su vodile SAD, pa su američki republikanci i demokrate upozorili da će omogućavanje takvog napada poslati „zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta“, prenosi AP.

Američke trupe „neće podržati niti biti uključene u operaciju“ i „više neće biti u neposrednoj oblasti“ u severnoj Siriji, izjavila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

U izjavi Bele kuće stoji i da će Turska preuzeti strane borce zarobljene u američkoj kampanji protiv Islamske države koje su držale kurdske snage. Kako se navodi, reč je o oko 2.500 stranih boraca koji su pretežno evropski državljani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime