EPA/ETIENNE LAURENT
Entoni Blinken

Američki kongresmen Albin Siris optužio je Rusiju za pokušaje destabilizacije Južne Amerike, uključujući Kolumbiju. S njim se složio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

– Kada je reč o Venecueli ja sam zabrinut da Rusija sve više učestvuje u procesima u toj zemlji…. oni pokušavaju da destabilizuju region. Razgovarao sam s našim ambasadorom u Kolumbiji. Rusija je 2019. godine prevela 6.000 ljudi kroz Kolumbiju, a oni su proterali troje Rusa iz Kolumbije. Kolumbija za Rusiju nije baš turistička destinacija – rekao Siris Blinkenu na saslušanju u Kongresu.

Kako je dodao, zabrinut je da Rusija koristi Venecuelu kako bi destabilizovala Kolumbiju, da se meša u izbore u Južnoj Americi.

Nada se, kako kaže, da će se administracija usredsrediti na te ruske napore.

Blinken je rekao da deli zabrinutost zbog postupaka Rusije.

– Videli smo to u Venecueli, značajno prisustvo i aktivnost Rusije registrovani su i na Kubi, i veoma pažljivo se prema tome odnosimo – rekao je Blinken.

Kolumbijski list „Tjempo“ je u decembru, pozivajući se na izvore u vladi, objavio da su vlasti proterale iz zemlje dvojicu ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom, vojnom i ekonomskom vezano za nalazišta minerala.

Moskva je nebrojeno puta isticala da su optužbe na račun Rusije o mešanju u unutrašnja pitanja drugih država bez ikakvih dokaza, a takođe je negirala i optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u raznim državama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je za te optužbe rekao da su „apsolutno neosnovane“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime