SAD zove u internet rat protiv Islamske države

0

Vrbuju decu na interetu veličajući svoju borbu
 

Američki general Džon Alen, koji koordinira akciju međunarodne koalicije u borbi protiv Islamske države, izjavio je da pored vojne intervencije ne treba zanemariti "borbu protiv aktivnosti Islamske države na internetu".

 

"Radikalni suniti biće zaista poraženi tek kada bude uskraćen legitimitet njihovih poruka mladima na internetu", rekao je Alen, koji je islamističke aktivnosti na internetu opisao kao "užasni rat regrutovanja nevinih mladih ljudi".

 

Visoki američki zvaničnik, državni podsekretar Rik Stengel, pozvao je na formiranje "informativne koalicije" koja bi delovala paralelno s vojnom.

 

Na sastanku sinoć održanom u Kuvajtu, i posvećenom tom pitanju, predstavnici zalivskih zemalja, Iraka, Egipta, Velike Britanije i Francuske obećali su da će pojačati borbu protiv ekstremističkih poruka Islamske države na internetu.

 

Islamska država je putem interneta regrutovala nekoliko hiljada mladih volontera iz arapskih, evropskih i azijskih zemalja, koji se u njenim redovima bore u Siriji i Iraku.

 

Među njima ima 2.000 mladih iz Evropske unije. Mladi su privučeni "sofisticiranim kampanjama" na društvenim mrežama u kojima se idealizuju podvizi Islamske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here