Tanjug
Miloš Biković

Posle sedam godina aktivnog učešća u kulturnom životu Rusije i snimanja filmova u toj državi, ukazom predsednika Vladimira Putina, Miloš Biković dobio je rusko državljanstvo.

Poznati glumac ističe da ima dve domovine i da će nastaviti da zbližava dva naroda, a šali se i da sada konačno, ako se oženi Ruskinjom, može da kaže da je to uradio iz ljubavi.

– Otkako sam otišao u Rusiju, osećam se kao deo tog društva. Kao kod kuće, u svojoj Srbiji. Ovo je za mene dodatna potvrda i čast. Sad je samo sve to ozvaničeno. Već sedam godina tamo živim i stvaram – kaže poznati glumac.

Sad je sigurno, dodaje, da ako se oženi Ruskinjom – to će sigurno biti iz ljubavi.

O tome kako se tako dobro uklopio u rusko društvo, Biković na prvom mestu ističe same Ruse.

– To najviše govori o njima i koliko oni poštuju kulturu i delatnike kulture. U vreme kada svi zatvaraju granice i kada se ljudi dodatno otuđuju, oni čine jedan ovakav gest i to je jedno dodatno zbližavanje dva naroda – objašnjava glumac.

Slaže se i sa konstatacijom da sada ima dve domovine.

Srpska kultura je nešto što ga je formiralo i nešto što promoviše i trudi se da proslavi gde god može.

– Pošto sam već neko vreme deo i ruske kulture, mogu slobodno da kažem da je sve to deo jednog koda, da su nam vrednosti iste. Slovensko poreklo, istorija, dominantno pravoslavno-hrišćanski sistem vrednosti. Snažan islamski faktor, gde i u jednoj i drugoj državi imamo našu braću, sugrađane muslimane, koji čine važan deo u formiranju kulturnog života – ističe Biković.

Uprkos tome što je Rusija najveća zemlja na svetu, mnogi Rusi znaju za Srbiju i svi gaje simpatije i pozitivno mišljenje o Srbima.

Biković takođe kroz Privrednu komoru Srbije pokušava da pomogne daljem razvoju filmske industrije.

– Sa partnerima iz Italije pravimo animacioni studio, koji je prvi te vrste na Balkanu. Trudiću se da dam predloge i svoj doprinos pravljenju platforme koja bi doprinela sistematizaciji platforme u Srbiji. Mi kao naslednici jugoslovenske kinematografije imamo ogromno iskustvo, ali srpska kinematografija mora da živi u novom svetu i drugačijoj realnosti i zbog toga moramo da nađemo modus operandi – kaže poznati glumac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here