Saglasnost za izgradnju gasovoda Srbija-Bugarska

0

Zajednička izjava je izraz privrženosti dveju vlada projektu gasovoda Srbija-Bugarska, kaže se u saopštenju Ministarstva energetike, u kojem se navodi da se u njoj preciziraju dalji konkretni koraci u okviru projekta, a Evropska komisija i međunarodne finansijske institucije pozivaju da pruže pomoć u pripremi projekta i studija koje su vezane za njega.

 

 

"Naš dugogodišnji cilj je da povežemo gasni sistem Zapadnog Balkana sa energetskim tržištem Evrope. Ova interkonekcija je prvi veliki korak u tom procesu", izjavio je Etinger, koji je današnje potpisivanje ocenio kao najbolji primer primene evropskih standarda sigurnosti snabdevanja.

 

Etinger je izrazio nadu da će projekat biti započet bez odlaganja i najavio spremnost Evropske unije da "podrži njegovu pripremu i implementaciju i finansijski, u okviru programa regionalnog razvoja i proširenja".

"Ova interkonekcija je deo naše strategije povezivanja sa susedima, koja takođe uključuje interkonekcije sa Rumunijom, Grčkom i mogućnost dvosmernog protoka sa Turskom. Nameravamo da koristimo deo sredstava koja su nam dodeljena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za ovaj projekat jer verujemo da će on umnogome doprineti dugoročnom razvoju naše zemlje", rekao je Trajkov.

Škundrić je dodao da je "ova dvosmerna interkonekcija oduvek bila sastavni deo dugoročne strategije razvoja gasnog tržišta u Srbiji".

Projekat je deo koncepta Gasnog prstena Energetske zajednice, koji je promovisala Evropska komisija. Investicija potrebna za oko 180 kilometara gasovoda, kapaciteta oko dve milijarde kubnih metara godišnje, je procenjena na 100-120 miliona evra.

 

"Zajedno sa značajnim kapacitetima za podzemno skladištenje gasa na kojima se radi u Banatskom Dvoru i u budućnosti i u Vojvodini, projekat će uvećati fleksibilnost snabdevanja gasom. Ne samo da stvaramo pristup gasu iz novih izvora, kao što su grčki LNG i u budućnosti putem Južnog gasnog koridora iz Kaspijskog regiona, nego i krčimo put da postanemo regionalno čvorište za gas iz kojeg bi se snabdevali naši susedi na Zapadnom Balkanu", rekao je Škundrić.

Gasovod koji polazi iz Niša i preseca srpsko-bugarsku granicu blizu Dimitrovgrada će biti prva interkonekcija između transportnih sistema Bugarske i Srbije. Ona će doprineti sigurnosti snabdevanja gasom obe zemlje, ali i regiona, navedeno je u saopštenju.

 

Priprema projekta i izgradnja infrastrukture mogu se finansirati iz fondova Evropske unije. Glavne evropske finansijske institucije takođe mogu obezbediti finansiranje projekta. Očekuje se da projekat uđe u fazu izrade studije izvodljivosti već na jesen 2010. godine, a da prve količine gasa budu transportovane 2013.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here