B.M.

Meštani sela Mala Brusnica u opštini Brod, na severu Republike Srpske, posle osveštanja kapele na seoskom groblju i njegovog ograđivanja, ostvarili su novi podvig – sagradili su Svetosavski dom preko puta crkve.

Milan Vidić je vodio akciju oko ograđivanja seoskog groblja i renoviranja kapele na groblju koja je zadužbina Koste Pantića, bogatog meštanina Male Brusnice koji je 1936. sagradio kapelu. Posle akcije sređivanja groblja i kapele, koja je završena vrlo brzo, a kojoj su učestvovali i ljudi iz drugih opština i mesta, kao i iz inostranstva, odlučeno je da se preostali novac upotrebi za gradnju Svetosavskog doma.

To je urađeno uspešno i vrlo brzo, tako da je već do Velike Gospojine koju slavi Mala Brusnica kao svoju seosku slavu, dom preko puta crkve stavljen pod krov, fasadiran spolja i omalteren iznutra, a nastavljeni su radovi na uvođenju vodovodnih i elektro-instalacija i izgradnja toaleta.

– Izgradnja Svetosavskog doma koštala je 33.000 KM (16.500 evra). Preostali deo novca je prikupljan od dobrovoljnih priloga meštana i drugih ljudi.

Ukupno su 62 donatora na spisku darodavaca za Svetosavski dom, a čak 10 ih je dalo po 300 KM (150 evra).

Među donatorima je i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić. Obezbeđeni su stolovi i klupe, a nastavlja se dalje akcija opremanja doma.

– Sakupljeno je 12.800 KM (6.400 evra) za asfaltiranje puta od magistralnog puta Brod-Odžak do crkve, za šta je potrebno 7.700 evra, a deo sredstava za taj važan posao obećala je i opština. Potpisali smo predugovor i poslovi bi trebali da krenu u aprilu sledeće godine s izgledima da se asfaltira put do crkve, ali i dalje do groblja – ističe Milan Vidić.

Sloga i rad

Tako su meštani Male Brusnice pokazali da se može sopstvenim snagama i slogom uraditi mnogo da se poboljšaju uslovi života stanovnika kojih je sada mnogo manje nego u predratnom periodu. Radovi na Svetosavskom domu brzo napreduju, i gotovo je sigurno da će Sveti Sava biti proslavljen u ovom selu brodske opštine u novom lepom objektu.