GEM info - YouTube/PrintScreen
Marko Živić

Komemoracija glumcu Marku Živiću održana je danas na velikoj sceni Olivera i Rade Marković Beogradskog dramskog pozorišta (BDP). Od njega su se oprostile kolege, koje su evocirale uspomene, a direktor BDP-a Jug Radivojević je pročitao poslednju poruku koju je dobio od Živića.

Veliki broj prijatelja i kolega došlo je da se sa oproste od preminulog glumca.

Na početku su pušteni inserti iz ostvarenja u kojima je Marko Živić učestvovao. Od televizijskih projekata, do njegovih glumačkih bravura u filmovima, serijama, pozorištu, a BDP je na Instagramu prenosio komemoraciju.

Među prvima je stigao kolega Slobodan Boda Ninković, a zatim i Milica Milša u pratnji supruga Žarka Jokanovića.

Tužnom skupu su prisustvovali i Vesna Čipčić, Petar Benčina, kao i kolege iz Novog Sada s kojima je bio na klasi kod Radeta Markovića. To su Srđan Timarov, Nebojša Savić, Milorad Kapor, Milica Zarić, Nataša Rejčel Ćosović, Ivan Cerović, Dušan Tomić, Sanja Moravčić i Vuk Tošković.

Prvi je o Marku govorio kolega Miloš Biković. Glumac je napisao akrostih.

– Dao si mi afirmaciju i pažnju, dao sam ti osobenost i talenat, vredelo je.

Zatim je govorio Slobodan Boda Ninković.

– Maki, Makroni, Makaroni, Marko, tako sam ga ja zvao. On mene Bodili, Bodice.. Ovih dana smo svi gajili nadu da ćemo se ipak sresti na ovim daskama. Međutim… Razmišljao sam kako i gde bih mogao da nađem Marka u biljnom ili životinjskom svetu. Prikazao mi se maslačak, nežan, krhk. Sumnjam da postoji neko ko nije bar jednom dunuo i rasejao ga. Marko je za mene maslačak… Marko, nije bio ovakav dogovor. Trebalo je ti uskoro mene da ispratiš u penziju, a ja tebe sad ovako pratim – rekao je Boda Ninković.

Andrija Kuzmanović naveo je da su mnogi Marka Živića nekako stavljali po strani.

– Bio je velika beba, koja se nije promenila od porodilišta… Maki, ljubi te tvoj Pepi. Hvala ti i praštaj – završio je Kuzmanović.

Direktor BDP-a Jug Radivojević se osvrnuo na 14. oktobar dan u kom je Marko Živić preminuo.

– O tome kakav je bio čovek i profesionalac ne treba ni govoriti. On je 24. septembra došao da igra, bio je spreman da igra, a bilo je nemoguće. Na nagovor kolega je otišao u bolnicu i zadržan je. Javio mi se posle nekoliko dana i rekao da će biti dobro. Posle toga mi je poslao poruku koju smo juče Dragan Bjelogrlić i ja uspeli da dešifrujemo zbog slovnih grešaka. Napisao je meni: “Kaži Belom da ću se vratiti da odigram let. Dobri moj, ljubim vas.” Tog 14. oktobra Marko nas je napustio u 18.10. Iz bolnice su pozvali Bjelu i saopštili tu vest. Jako je teško to podneo, pozvao me za 15 minuta i rekao mi da nas je Marko napustio.

Radivojević je rekao da je lojalnost i prijateljstvo Marka Živića sa Bjelogrlićem neponovljiva i da je ogroman gubitak za BDP odlazak prvaka tog pozorišta.

– Mi smo Marku kostim iz predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda” položili u njegov sanduk. 27. i 28. avgusta Marko je odigrao svoje poslednje dve predstave, naravno “Let iznad kukavičjeg gnezda” u velikom stilu pred hiljadu ljudi, ovacijama je pozdravljena predstava kao i on zbog te uloge koju je maestralno igrao – naveo je Jug Radivojević.

Marko Živić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, opelo je održano u 14 časova, a glumac je sahranjen pola sata kasnije na novim parcelama u blizini Aleje zaslužnih građana.

Da podsetimo, glumac je rođen u Kruševcu 4. aprila 1972. godine, završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Novom Sadu. Veliki uspeh postigao je u pozorištu i na filmu.

Takođe, njemu je 2008. godine odstranjen je zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca, glumac je jednom prilikom poručio da je uz pomoć optimizma uspeo da izvojeva bitku.

Preminuo je 14. oktobra u beogradskom KBC “Dr Dragiša Mišović” od posledica koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here