Youtube/OBAVESTI ME
Mihajlo Sporić (Foto: Arhiva)

Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih fizičara u svetu, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih gradana na Novom groblju u Beogradu.

Prethodno je u Matematickoj gimnaziji, čiji se svi profesori slažu da nikada nisu imali boljeg učenika, održana komemoracija kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sporić koji je studirao na Kembridžu izgubio je u 22 godini jedinu bitku – bitku sa bolešću zbog čega je njegova porodica zamolila da se umesto cveća, novac donira NURDOR-u, Fondaciji za decu obolelu od raka.

Stefan Ðorđević je opraštajući se od druga rekao da je Mihajlo bio ponos svih, da je bio jedinstven i neponovljiv i da ništa uz njega i njegove savete nije izgledalo nerešivo.

„Za tebe nisu postojale granice“ rekao je Stefan i podsetio da je Mihajlo bio drug na koga je svako mogao da se osloni, koji je sve koji su se družili sa njim učinio boljim.

Sporić je, kako je dodao, sve pored neizmernog talenta i ljubavi prema fizici bio mnogo više od osobe koju je interesovala samo nauka, voleo je i tenis i putovanja i druženja, trčao je maraton i svirao klavir.

Plenio je osmehom, razumevanjem, lakoćom i životnom radošću.

Bio je nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade u Srbiji i svetu i najvažniju – zlatnu medalju na Medunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Proglašen je i za Mladog heroja Srbije.

Najavljeno je da će se po njemu zvati nagrada srednjškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmicenjima iz fizike.

U znak žalosti zbog smrti mladog fizičara i svog stipendiste Kemrbidž, jedan od najboljih Univerziteta na svetu, bio je progasio tri dana žalosti.

Mihajlo je bitku sa bolešću izgubio 10. novembra.

2 KOMENTARA

  1. Neka jepokoj ovoj mladoj neostvarenoj duši.On je mladi heroj Evrope jer ona ga je prigrlila,nikako Srbije jer ona ga je oterala.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime