EPA/Olivier Hoslet

U Londonu je danas sahranjena britanska kraljica Elizabeta II koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina. Sahrani je prisustvalo oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svetu. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji bila je prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine, dok je u dvorcu Vindzor održan privatni obred, posle čega je kovčeg sa telom kraljice položen u grobnicu u kapeli Sent Džordž.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane Elizabete, a kasnije će biti održana privatna služba za porodicu. Kraljica će biti prebačena u kapelu kralja Džordža VI, koja se, takođe, nalazi u Crkvi Sent Džordž, gde će biti sahranjena pored svog pokojnog supruga princa Filipa.
Kraljica Elizabeta II (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a naslednik je njen najstariji sin, princ Čarls koji je postao kralj Čarls III, dok je njegov najstariji sin Vilijam, novi prestolonaslednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here