PKS
Sajam u Mostaru

Kompanije iz Srbije koje izlažu na 23. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru ovu prestižnu regionalnu smotru vide kao odličnu priliku za nove poslove i partnerstva. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prilikom obraćanja na ceremoniji otvaranja sajma, istakla je da samo zajedno i gradeći mostove, privredne i infrastrukturne, Srbija i BiH mogu da unaprede svoju privrednu saradnju i da zajedno grade prosperitetniji region.

Predstavnici 18 kompnija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta koje u organizaciji PKS i RAS izlažu na Sajmu u Mostaru zadovoljne su prvim sastancima i razgovorima i nadaju se konkretnim poslovnim aranžmanima.

„Mi proizvodimo i nudimo inovativnu paletu hemijskih proizvoda koja služi za odmašćivanje, podmazivanje i dezinfekciju u svim granama industrije i želja nam je da osim na tržištu Srbije nastupimo i na tržištima regiona. To nam je bio osnovni motiv da natupimo na ovom sajmu “, kaže Vladimir Prokopović, direktor kompanije Progen solušns koja posluje u sektoru inovativne hemijske industrije, istraživanja i razvoja. Ističe izuzetnu organizaciju sajma kao i da su ostvarili niz kontakata sa kompanijama iz regiona. „ Već smo imali kontakte sa nekoliko partnera koji bi ne samo kupili naše proizvode već bili i distributeri istih“, ističe Prokopović.

 Dejan Gašović, direktor izvoza DPS Klas iz Šapca, čiji su proizvodi nosioci žiga „Čuvarkuća“ kaže da je ova kompanija po prvi put na sajmu u Mostaru i da se nadaju da će ostvariti niz kontakata i dobre rezultate. „ Predstavljamo naše proizvode pšenično belo brašno, integralna brašna kao i specijalna brašna. U prva dva dana ali i u narednim danima imamo razgovore sa potencijalnim partnerima, a prve rezultate razgovora očekujemo za mesec dana“, kaže Gašić i dodaje da žig „Čuvarkuća“ koje nose proizvodi ove kompanije doprinosi prepoznavanju kvaliteta na domaćem tržištu ali i kod inostranih kupaca, jer slične oznake kvaliteta postoje i na drugim tržištima.

 Ariljska kompanija Piroćanac ,koja se bavi proizvodnjom rublja, opreme za bebe i spavaćim programom za celu porodicu, predstavlja novu kolekciju za bebe na ovoj izložbi. „Odlučili smo za učešće na sajmu kako bi predstavili naš, domaći brend na nacionalnom štandu, kao i da bi uspostavili kontakte sa novim potencijalnim kupcima ali i da se sretnemo sa partnerima sa kojima već sarađujemo u BiH”, kaže Sara Ćirić, direktor marketinga u kompaniji.

Do 9. aprila svoju izvoznu ponudu na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru predstaviće  JOVIĆ SERVIS I REMONT DOO (proizvodnja viljuškara); TEHNO-EKONOMIK (proizvodnja školskog nameštaja); PIROĆANAC DOO (proizvodnja veša); EUROPLAST DINIĆ DOO (proizvodnja nameštaja od plastike); RUBIN AD KRUŠEVAC (proizvodnja vina i bezalkoholnih pića); MPM POLIPLAST doo (proizvodnja plastične ambalaže); GALEB METAL PEK DOO (proizvodnja metalnih zatvarača); INDUSTRIJA MESA NEDELjKOVIĆ; TEHNOMARKET DOO (proizvodnja aluminijumskih vrata i prozora); MEDELA  AD (proizvodnja keksa); ALBUS AD (proizvodnja sredstava za higijenu); IZOLIR AD (proizvodnja plastičnih cevi); MIN – KOMERC DOO (proizvodnja soseva i začina); ART IVAL DOO (proizvodnja čokolada); TIGAR AD (proizvodnja proizvoda od gume); PROGEN SOLUŠNS DOO (proizvodnja hemijskih sredstava); DPS KLAS GRUP DOO (proizvodnja brašna); DUNAV GROCKA DOO (proizvodnja prediva za tekstilnu industriju).

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini. Na prostoru od oko 30.000m2 okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja regiona i Evropske unije. Ove godine zemlja partner je Mađarska, a Srbija je to bila 2018. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here