pixabay.com
Ilustracija

Sajber napadi proteklih meseci širom Austrije sve više pogađaju mala i srednja preduzeća, koja imaju slabije zaštićene sisteme od velikih kompanija, a time su i lakša meta.

U austrijskoj pokrajini Gornja Austrija, 34 malih i srednjih preduzeća posle sajber napada više ne može da pristupi svojim računarskim sistemima. Napadači su “zaključali” sve podatke na računarima firmi, čime su ih onemogućili da rade. Austrijska policija pokušava da “otključa” trojance koje je neko postavio na računare pogođenih kompanija.

Jedno IT preduzeće iz Gornje Austrije je nesvesno širilo trojanca. Nakon napada na računare te kompanije, napadači su se “infiltrirali” u druge 34 firme, koje su im bile klijenti.

“IT preduzeća sve češće su na meti sajber kriminalaca, pošto ona obično imaju neograničen pristup sistemima svojih klijenata”, objašnjava policija.

Inače, napadači od firmi traže velike svote novca za “otključavanje” njihovih računarskih sistema. Da bi izbegli dugo pauziranje u proizvodnji ili radu kompanije su spremne da plate te svote, jer je stajanje skuplje. Međutim, policija savetuje da se sa kriminalcima ne posluje.

Ove godine su hakeri već jednom obustavili potpunu proizvodnju jedne velike mlekare u pokrajini Salcburg.

Inače, sajber kriminal je i prošle godine bio u značajnom porastu i policiji je prijavljeno 28.439 krivičnih dela iz te oblasti, što je rast od čak 26,3 odsto u odnosu na 2019.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here