Lična arhiva
Obožava scenu: Kika Vasić

Kada izađem na scenu, prvo pogledam kakva je, a pred sam nastup zažmurim i kažem sebi-možeš ti to, samo se koncentriši i sviraj. Obožavam scenu, naročito kada ima puno publike. I uvek odmerim aplauz. Ovako za “Vesti” priča saksofonistkinja Kristina Kika Vasić (9) iz Paraćina, koja je početkom septembra na koncertu kojim se zatvara Beogradski letnji festival odsvirala kompoziciju u duetu sa Plasidom Domingom, i to na njegov poziv.

Ova izuzetno talentovana devojčica Dominga je očarala dok je svirala u superfinalu u Budimpešti na takmičenju “Virtuozi V4+”, na kome je on bio u žiriju. Kristina je bila najmlađa takmičarka koja je osvojila srebrnu medalju na ovom najpoznatijem međunarodnom nadmetanju, koje se sedam godina održava u Mađarskoj, a proglašena je i za zaštitno lice ovog takmičenja.

– Posle nastupa u supefinalu Domingo mi je rekao da sviram odlično. Bila sam veoma ponosna, jer me je pohvalio neko ko je “poznata zvezda”. Mislila sam da se šali sa mnom kada mi je rekao da ću da sviram na njegovom koncertu u Beogradu. Kada sam shvatila da je ozbiljan, nisam mogla da verujem. Bila sam mu toliko zahvalna što je odabrao baš mene. Na nastupu nisam imala tremu, ali sam shvatila koliko je taj koncert važan i da će mnogo da mi znači. Nisam očekivala da će biti tako mnogo publike, ali sam bila presrećna kada je me Plasido Domingo pozvao na scenu da se sa njim poklonim publici. Posle koncerta mi je rekao da sam bila super i bila sam mnogo srećna i zbog toga i što me je pozvao da budem sa njim tokom intervjua. Jedva čekam da to vidim na televiziji – priča Kristina poput neke poznate muzičke dive, što će, nesumnjivo i postati, jer je najmlađa nagrađivana saksofonistkinja na Balkanu.

Omiljena igračka

Za nju je, kaže, muzika sve, a saksofon je član porodice. Počela je da ga svira sa 3,5 godine. Iako je instrument bio veći od nje, pa joj je bilo teško da izmami samo jedan ton. Išla je po kući i “duvala” po ceo dan. Imala je samo pet i po godina kada je upisala prvi razred saksofona u koji se, inače, upisuju jedanaestogodišnjaci. Tada joj je već polazilo za rukom da svira lepe tonove.

– Jedino mi je bilo žao što nikako nisam mogla da odsviram dubok ton, jer je potrebno mnogo snage da bih ga izduvala, a bilo je teško i da pritiskam dirke. Ponekad istovremeno treba da pritisnem šest-sedam dirki. Ali, sada imam daha da odsviram sve. Kada ga uzmem u ruke, osećam da je težak, ali čim počnem da sviram, zaboravim na njegovu težinu, samo sviram i pomislim da je to igra. Saksofon je najlepši instrument ikada! – ushićeno će Kristina koja još radi na ambažuri, odnosno razvijanju pravih mišića, koje treba da aktivira pri sviranju, kako bi lakše svirala i zvuk instrumenta bio još bolji.

Uspeh u Budimpešti

Za saksofon se opredelila dok je išla u muzičko zabavište, gde je njena mama Milica radila sa saksofonistima. Slušala ih je kako sviraju i rekla da baš taj instrument hoće da nosi kući i svira. Toliko joj je “zasijao” da nije mogla da odvoji oči od njega. Do prošlog leta svirala je na malom, sopran saksofonu. Njega je prerasla i sada svira na školskom marke “jamaha”. Pohađa treći razred niže Muzičke škole “Milenko Živković” u Paraćinu, u kojoj je ostvarila najbolji rezultat od osnivanja škole, jer je prva koja je nastupala sa Simfonijskim orkestrom RTS i sa svetskom zvezdom. U klasi je Alekse Popovića, a vežba i sa penzionisanim nastavnikom Tomislavom Milosavljevićem, kao i sa profesorom Gaborom Bunfordom sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Tonske vežbe su joj dosadne, ali neophodne, a kada svira komade, zaboravi na sve. Zatvori oči i uživa u muzici. Najviše voli da svira žive, ritmične kompozicije.

Koncert na Kolarcu u Beogradu

– Veliki je problem šta dalje. Kristina će ranije završiti nižu Muzičku školu, a već zalazi u srednjoškolski program. Teško je naći adekvatnog profesora i školu koja će moći da je isprati. Voleli bismo da joj se ukaže prilika da srednju školu završi u inostranstvu, ali za sada je to moguće tek kada dođe do fakulteta. Konkurisali smo za razne stipendije, jer njeno usavršavanje iziskuje troškove, ali ih dobijaju samo stariji. Veoma bih volela da ima svoj saksofon i da bude kvalitetniji od ovog na kome trenutno svira, ali za, na primer, novi “selmer” košta oko 8.000 evra, pa ne možemo da joj ga priuštimo – kaže Kristinina majka Milica Pošarac Vasić, koja je završila Muzičku akademiju i u paraćinskoj Muzičkoj školi predaje solfeđo i korepeticiju.

Sa Plasidom Domingom

Crta, pleše i vozi rolere

Kristinina majka Milica ističe da se trude da devojčica vreme za sve i da joj ne uskraćuju igru i slobodno vreme, pa ona vozi rolere, bicikl, crta, pleše, a počela je da se bavi i ritmičkom gimnastikom.

Kristina potvrđuje da ima vremena za sve i da joj je posebno drago što je njena drugarica Dunja počela da svira klavir, a Milica harmoniku, pa joj svakog dana pokazuju šta su naučile zbog čega je ona veoma ponosna na njih. A ponosna je i na svoj uspeh i mnogo joj znači podrška drugara iz odeljenja. Kada uđe u učionicu svi počnu da aplaudiraju i viču: “Evo je Kika, evo je Kika!”

Uspomena iz koncertne sale Vigado u Mađarskoj

Sanja koncert za drugare

Kristina kaže da kada poraste ne želi da ima stalni posao, već da putuje po svetu, da svira saksofon i organizuje veliki koncert na koji će da pozove svoje drugare Vuka, Petru, Dunju i Milicu. Odlučila je da će da svira i violinu, jer joj je Nemanja Radulović tokom prošlogodišnjeg boravka u Mađarskoj pokazivao kako se svira. Najveća želja joj je da upozna Kendi Dalfer, čiji je najveći obožavalac, i da na nekom koncertu svira sa njom.

Nastup u Dubaiju

“Virtuozi” veoma podržavaju i promovišu Kristinu. Prošle nedelje sa još nekoliko odabrane dece iz raznih zemalja učestvovala je na koncertu, održanom u Evropskom parlamentu u Francuskoj. Svako je odsvirao solo i po dve tačke u orkestru. Ona će biti i jedna od devetoro “Virtuoza” koji će, pod dirigentskom palicom Plasida Dominga, decembra održati koncert u Dubaiju na svetskom samitu lidera “Očuvajmo Evropu kao planetu zemlju”.

Priznanje iz Ohrida

Fića za sreću

Da je još uvek razigrana devojčica, Kristina pokazuje tako što se nerazdvaja od psa Fiće, igračke njenog tate Bobana. On joj, kaže, donosi sreću i kraj njega se oseća sigurno. Zato je kraj nje čak i na koncertima, ali i kada spava.

Sa jednom od nagrada

Najmlađa i najbolja

Iako se takmičila sa mnogo starijim muzičarima, jer za njen uzrast ne postoji kategorija, Kristina je pobeđivala na mnogima od njih. Poslednje je bilo u Makedoniji, gde je uzela “stotku”, odnosno osvojila prvo mesto i to sa takmičarima završne niže Muzičke škole. Svirala je tri zahtevne kompozicije iz srednješkolskog programa i to bez nota.

Vežbanje sa majkom

Muzička porodica

Majka Milica, koja je za sada jedini školovani muzičar, pretpostavlja da su ljubav prema muzici, ali i talenat, verovatno nasledili od njenog pokojnog dede Stanka.

– On je bio samouki muzičar, svirao je gitaru, tamburu, tamburicu i električnu gitaru i nastupao je u akustičnim bendovima po inostranstvu. Suprugu Bobanu muzika je hobi, pa klavir svira po sluhu – kaže Milica i dodaje da i njihov troipogodišnji sin Andrej ima igračke u obliku saksofona i frulica, pa i on “svira” kada Kristina vežba.