Sala puna radosti

Z. Mirković - Vesti
0
Z. Mirković
Mališani motivisani: Raduju se putovanjima u Srbiju

Malo je kulturno-umetničkih društava u dijaspori koja se mogu pohvaliti višedecenijskim trajanjem, a jedno od njih “Branko Radičević” iz Beča, koji je započelo 40. folklornu sezonu.

Predsednica društva Radmila Maksimović navodi da je uprava kluba donela odluku o osnivanju organizacionog odbora, koji će od sledećeg meseca intenzivno početi pripreme za obeležavanje 40 godina “Branka Radičevića”.

– Ta svečanost, kojom će biti obeležen značajan jubilej, biće održana u aprilu naredne godine – navodi Maksimovićeva.

Nova koreografija: Pripremni ansambl

“Veterani” među sličnim klubovima koji u Austriji neguju srpsku kulturu, jezik i tradiciju ovu sezonu dočekali su s ponosom i planiraju da je obeleže u velikom stilu, posebnom svečanošću, brojnim gostovanjima, kao i tradicionalnim koncertom sa prijateljima.

Puna sala na prvim probama, posebno dece, obradovala je sve u klubu.

– Ono čemu se posebno raduju igrači, posebno mališani iz dečjeg, kao i oni iz pripremnog ansambla, jesu nove koreografije – kaže za “Vesti” Borislav Kapetanović, umetnički rukovodilac KUD “Branko Radičević”.

On otkriva da će pripremni ansambl do kraja godine osmisliti i uvežbati još jednu novu koreografiju, dok je za stariji ansambl planirano i dogovoreno da se na repertoar ponovo vrate neke koreografije, koje nisu igrane u prethodnom periodu vreme.

I veterani se spremaju za proslavu jubileja

U planovima do kraja godine su i putovanja u maticu, dečjeg, pripremnog i veteranskog ansambla, a svaki dolazak u Srbiju u klubu se uvek čeka sa nestrpljenjem.

– Putovaćemo u Beograd, Pančevo i na Zlatibor – rekao je Kapetanović.

On navodi da su već na prvom okupljanju u novoj sezoni počele probe dečjeg, pripremnog i veteranskog ansambla, dok će izvođački ansambl prvu probu održati tokom ove sedmice.

– Odziv dece i roditelja na ovom prvom ovogodišnjem okupljanju je bio više nego zadovoljavajući. Deca su posebno motivisana za probe – rekao je Kapetanović.

Veče sa prijateljima

Kapetanović kaže da se očekuje jesen sa dosta obaveza, zbog jubileja, pa su odmah počeli i pripreme za redovni koncert “Veče sa prijateljima”, koji “Branko Radičević” tradicionalno organizuje već 20 godina.

– To će biti prilika da ugostimo stare, ali i neke nove prijatelje – kaže Kapetanović.

Na koncertu, 22. oktobra, “Branko Radičević” će ugostiti KUD Opanak iz Italije, KUD Šumadija iz Dortmunda, KUD Kolo iz Kopra, kao i prijatelje iz Austrije, KUD “Nikola Tesla” iz Linca, KUD “Knez Lazar” iz Gmundena i KUD “Bora Stanković” iz Beča.

U programu će se predstaviti sva četiri folklorna ansambla “Radičevića”.

Deca na prvom času koji je održan u martu

Škola ćirilice

Predsednica Maksimović ističe da se svi u klubu, i u novoj sezoni, veoma raduju nastavku škole ćirilice, koja ponovo startuje u prvoj nedelji oktobra.

– Pozivamo svu decu da se priključe i radu folklorne sekcije i naše škole ćirilice – kaže Maksimovićeva.