Salcburg: Srbi odneli milion evra?!

0

Najčešće provale bile su u Salckamergutu u Gornjoj Austriji

Vođa grupe, izvesni Goran, imao je stalan boravak u Austriji i živeo je u gradu Branau blizu granice sa Nemačkom. Sa dvojicom prijatelja, koji su ilegalno početkom 2009. godine stigli u Austriju, Goran je vešto organizovao provale najviše u privatne kuće u Salckamergutu, delu Gornje Austrije koji je poznat po mnoštvu vila bogataša.

 

Uz to, trojica Srba su prethodnog leta i jeseni provaljivali i u kuće i stanove u delu Gornje Austrije poznatijem kao Infirtel, kao i u okolini Salcburga i u samom gradu.

 

Novac trošili na provod i garderobu

Austrijska policija saopštila je da je tokom dosadašnje istrage nađeno nešto malo plena, uglavnom nakita i satova. Istragom je utvrđeno i da su trojica provalnika potrošila sav gotov novac, uglavnom na noćni provod i skupu garderobu.

Kako je dosad utvrđeno, iz kuća i stanova najviše su odnosili novac i nakit, a policija im je ušla u trag još u novembru kada su i uhapšeni prilikom provale u gradiću Matighofen.

 

Od tada, praktično tri meseca trajala je istraga o tome u koliko su kuća i stanova provalili. Utvrđeno je da je reč o 57 krađa i većinu od njih su provalnici, smešteni u zatvoru u Salcburgu, i priznali tokom istrage.

Oni su na razne načine stizali do plena, najviše kada su kuće bile prazne, odnosno kada su vlasnici većinom bili na letovanju.

 

Mada je policija odmah krenula u potragu za provalnicima, oni su tek posle šest meseci uhvaćeni na delu. Jedan od njih, kako se saznaje, imao je čak 25 lažnih imena, što je takođe otežalo istragu. Sada je optužnica spremna i uskoro se očekuje suđenje tročlanoj bandi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here