pixabay.com

Austrija od utorka otvara svoje granice za ukupno 31 zemlju, među kojima nisu Švedska, Velika Britanija, Španija i Portugal, ali ni države Zapadnog Balkana, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

– Otvaramo veliki prozor ka ponovnom uspostavljanju normalnosti u oblasti slobodnog putovanja. Nakon otvaranja granica ka sedam susednih zemalja, otvaramo dalje poglavlje. Od utorka otvaramo granice, odnosno ukidamo mere obaveznog karantina ili PCR testa za 31 zemlju – sve zemlje EU, EFTA, Evropskog ekonomskog prostora, uz izuzetak Švedske, Velike Britanije, Španije i Portugala – objasnio je on na konferenciji za štampu.

Upitan za zemlje Zapadnog Balkana, Šalenberg je kazao da je svestan da u Austriji živi veliki broj građana sa porodičnim vezama u tom regionu, ali da te zemlje nisu među onima za koje od 15. juna važi otvaranje granice.

– Trenutno u EU postoje mere ograničenja putovanja za te zemlje. U toku je diskusija u EU o delovanju prema trećim zemljama i u petak će Brisel predočiti osnovne parametre na osnovu kojih ćemo dalje delovati – objasnio je on.

Govoreći o Italiji, kaže da se granice i prema toj zemlji otvaraju od 15. juna, ali dodaje da će Ministarstvo spoljnih poslova izdati upozorenje za putovanje u Lombardiju.

Najavio je i da će granice Austrije da se otvore za Španiju od 1. jula, pošto je ta zemlja sama najavila da će držati zatvorene svoje granice do kraja ovog meseca.

Istakao je da su Velika Britanija, Švedska i Portugal izostavljene od povlačenja mera za slobodno putovanje do daljeg, pošto tamošnji razvoj broja zaraza ne dozvoljava ukidanje mera.

Ukupno gledano, Austrija uspostavlja slobodno putovanje, bez karantina za Nemačku, Lihtenštajn, Švajcarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku, Mađarsku, Belgiju, Luksemburg, Poljsku, Hrvatsku, Italiju, Dansku, Farska ostrva, Finsku, Estoniju, Francusku, Letoniju, Litvaniju, Maltu, Nizozemsku, Norvešku, Bugarsku, Rumuniju, Kipar, Irsku, Andoru, Monako, San Marino, Vatikan i Grčku.

Istovremeno on je pozvao Austrijance da “ne zaborave na savest i razum kada pakuju svoje kofer”.

Pre polaska na put treba, kako kaže, da dobro razmislje, jer još uvek postoji pandemija.

– Uživajte u letovanju. Ja ću ga svakako provesti u Salckamergutu. Ali imam i razumevanje za one koji su željni sunca i koje vuče na jug, ali budite odgovorni – poručio je ministar zdravlja Rudolf Anšober koji je kao i Šalenberg preporučio odmor u Austriji.

Šalenberg je, uz to, poručio građanima da ne postoji želja u njegovom ministarstvu za ponavljanjem velike akcije za povratak građana iz inostranstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here