EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Aleksander Šalenberg

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je da mu je kao šefu diplomatije naročito važno da EU ne zaboravi Zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU.

Šalenberg je, agenciji APA, tokom posete Jordanu, rekao da je jasno stavio do znanja da je Ukrajina deo Evrope, i podsetio da je već u februaru sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, tokom posete Kijevu, rekao da nije siguran da li je punopravno članstvo u EU jedini put.

Šalenberg je podvukao da mu je, kao šefu austrijske diplomatije, posebno važno da region Zapadnog Balkana, koji se već godinama nalazi u čekaonici EU, ne bude zaboravljen.

– Moramo paziti koje signale šaljemo i moramo biti veoma obazrivi koja očekivanja stvaramo – upozorio je on.

Šalenberg je kazao da istočno partnerstvo ne može dalje postojati, zato što je jedna država brutalno napala treću i jedna de fakto odustala od svog suvereniteta – Belorusija.

Prema njegovim rečima, pored punopravnog članstva u EU, postoje mnogi oblici vezivanja za Uniju.

S tim u vezi je ukazao na primere Švajcarske, Velike Britanije, Norveške i Islanda.

– Mislim da tu postoji još prostora za diskusiju. Uvek smo govorili da nema prečica, to jest brzih traka do članstva u EU, već da je pristupanje EU jedan proces, koji ima svoje stepenice – poručio je Šalenberg.

Šalenberg je, tokom vikenda na jednom skupu u Austriji rekao da treba pronaći alternativu za približavanje Ukrajine EU, koje ne bi išle obavezno ka punopravnom članstvu u Uniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here