EPA/Christian Bruna
Aleksander Šalenberg

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg danas je oštro kritikovao Slobodarsku partiju (FPO) zbog neodgovornog ponašanja u vezi pandemije koronavirusa i podvukao da će lokdaun, koji sutra stupa na snagu, za vakcinisane biti završen 13. decembra, dok će za nevakcinisane nastaviti da traje.

Šalenberg je, u vezi jučerašnjih demonstracija, u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, rekao da razume da većina građana u Austriji ne podržava kada manjina, koja nije solidarna u trenutnoj situaciji, izaziva policiju i ugrožava njihovo zdravlje.

Ukazao je da postoje tenzije u društvu i kritikovao FPO, koja je i jedna od glavnih organizatora jučerašnjih demonstracija, zbog preporučivanja veterinarskog leka za lečenje od korone, istakavši da je to neodgovorno i negiranje realnosti.

– To što FPO i neke druge političke snage šire u zemlji je atentat na zdravstveni sistem – naglasio je on.

Šalenberg je istakao da je to što govore i rade suprotno razumu i nauci i da te snage moraju biti svesne da preuzimaju veliku odgovornost na sebe i da su saodgovorne za aktuelnu situaciju.

Ukazao je da je FPO zauzela ekstremnu poziciju, i da ne veruje da se sa njom slažu svi članovi, jer su mnogi vakcinisani. Demonstrantima je poručio da u društvu građani imaju obavezu da brinu o opštem dobru.

– Tačno je da je postojao konsenzus da neće biti obavezne vakcinacije. Ne krijem da sam i sam pre par dana bio skeptičan prema obaveznoj vakcinaciji. Međutim, ako manjina uzima sebi za pravo da se ne vakciniše i zbog toga imamo sve više ljudi na intenzivnoj nezi, koji zauzimaju mesto drugim pacijentima, ta mera je neizbežna – objasnio je austrijski kancelar.

Šalenberg je izrazio žaljenje što mora da se ide u potpuni lokdaun, dodajući da je to potrebna kratkoročna mera, a dugoročno samo vakcinacija može biti perspektiva za izlazak iz začaranog kruga.

Podvukao je da će lokdaun za vakcinisane i izlečene trajati do 13. decembra, da o tome postoji konsenzus vladajućih partija i najveće opozicione, socijaldemokrata, i da je sasvim jasno da se lokdaun za nevakcinisane nastavlja.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji, Šalenberg je kazao da je Austrija spremna da učini nešto prva kako bi se izašlo iz pandemije. Istovremeno izaražava zabrinutost da bi moglo doći do produbljivanja razdora u društvu, ali i naglašava da, kada jedna trećina društva ne želi da se povinuje, neophodno je sprovesti sve potrebne mere.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here