EPA/Christian Bruna
Aleksander Šalenberg

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ponovio je svoje protivljenje ubrzanom članstvu Ukrajine u EU i ponovo ukazao na zemlje Zapadnog Balkana, kojima je, kako ističe, data evropska perspektiva i prema kojima EU ima obavezu.

Šalenberg je, u obraćanju na 14. evropskom medijskom samitu u Le am Arlbergu, istakao da kada je o Ukrajini reč i njenom pristupanju EU potrebno naći drugi put od punopravnog članstva.

Šalenberg je kazao da razume emocionalnost trenutka, ali da postoje Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija koje dugo čekaju na pristupanje.

– Ne sme se napraviti greška da se ispravni fokus na Ukrajinu izgubi iz vida Zapadni Balkan, ali i Moldavija i Južni Kavkaz – upozorio je on.

Naglasio je da se moraju naći drugi modeli umesto punopravnog članstva, podsećajući da postoji Evropska ekonomska zajednica ili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Šalenberg je, s tim u vezi, zatražio veću fleksibilnost.

Kazao je da je nepobitno da je neophodno dalje produbljivanje odnosa.

Njegova izjava izazvala je burne reakcije, kako u Ukrajini, tako i Rusiji.

Ruski i ukrajinski mediji su njegovu izjavu protumačili kao jasno „ne“ Beča učlanjenju Kijeva u EU.

Ukrajinski onlajn mediji su izjave Šalenberga objavile pod naslovom „Ministarstvo spoljnih poslova Austrije odbija učlanjenje Ukrajine u EU“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleh Nikolenko rekao je da smatra te izjave „strateški kratkovodima“ i da one ne odgovaraju interesima ujedinjene Evrope.

On je, za agenciju Ukrinform, rekao da Šalenberg ignoriše činjenicu da ogromna većina stanovništva zemalja osnivača EU podržava članstvo Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here