Sam ne mogu ništa s vama mogu sve!

0

 

Kandidati za predsednika bili su: Bojan Stefanović i Dragan Milošević, a glasanju su pristupila 42 delegata, uz prisustvo gostiju, prijatelja, posmatrača. Glasovi su prebrojani: za Bojana se opredelilo 26, za Dragana 15, jedan glas je nevažeći.
Aplauzom je nagrađen novi predsednik i njegovo saopštenje da će raditi udružen sa Draganom, kao i predlog da se u počasnog predsednika Zajednice promoviše dosadašnji predsednik Mirko Marković.
 

Dva kandidata, isti program

Novoizabrani predsednik Bojan Stefanović je zahvalivši na ukazanom poverenju istakao:
– Sam ne mogu ništa, s vama mogu sve!

 

Priznanja Kozare

U ime KUD Kozara, veliki humanitarac Ilija Miki Vujović uručio je tri priznanja počasnog člana Kozare: Mirku Markoviću, Momčilu Vučiću i Živki Mančić.

U predizbornom predstavljanju, oba kandidata izneli su identičan program rada:
– Da svako radi svoj posao i svi zajedno, svi u saradnji. Da se ponovo oživi nekad veoma popularno takmičenje Interklub, da se osmisli i neki takmičarski festival, da se ne propuštaju evropski sastanci dijasporaca, da se oforme nove sekcije i omasovi prisustvo dece …

Skupštinu je vodio počasni predsednik Saveza Srba Francuske Mića Aleksić, a na početku je Letica Živković prenela pozdrave počasnog predsednika Aleksandra Markovića (odsutan zbog bolesti), na šta je uzvraćeno gromkim aplauzom.
Dosadašnji predsednik Mirko Marković pročitao je godišnje izveštaje članova Zajednice, a tu se sve svodi na slične aktivnosti, istina, sa različitim brojem članstva, gde prednjači KUD Biseri iz Dransija sa 226 članova.

 

Lična karta

Bojan Stefanović je rođen 1970. godine u Francuskoj, rano detinjstvo je proveo u selu Knežice kod Petrovca na Mlavi, u Francusku se vratio u 14. godini. U Srbiji je pohađao Muzičku školu, u Francuskoj je završio bravarski zanat. Danas radi u bravariji kao tehničar na održavanju svih pošta regiona Pariz. Oženjen je Danijelom, imaju Mariju (21) i Mirka (16). Od februara 2014. godine potpredsednik je Saveza Srba Francuske, posebno se istakao prilikom prikupljanja pomoći za žrtve poplava.

 

Sloga i zajedništvo

Spomenuto je okupljanje mladih, svake sedmice probe folklornih sekcija raznih uzrasta, organizovanje koncerata i turneja (KUD Mladost je stigla i do Čikaga), ugošćavanje ansambala zemljaka iz matice i drugih delova sveta, humanitarni nastupi i angažovanje za žrtve poplave, ali i Hilandar, proslave slava udruženja, saradnja sa ambasadom i Kulturnim centrom Srbije, dopunska nastava na srpskom jeziku…

 

Važnije od Đokovića

Verovali ili ne, naši dijasporci više vole svoja udruženja od – Novaka Đokovića. U isto vreme kad je u Parizu igrano finale između Đokovića i Raonića, održavala se izborna skupština Zajednice. I svi su došli, nikad masovniji odziv. Tek po završetku upitaše za ishod meča i Đokovića nagradiše aplauzom.

Svi su predano radili, bez obzira na finansijske probleme, koje nisu mimoišle nijedan naš klub i udruženje, koji još od Francuske, koja je prema drugim nacijama finansijski naklonjena, ne primaju ni novčić pomoći.

Skup je pozdravila, apostrofirajući slogu i zajedništvo, šef konzularnog odeljenja Nina Veličković, a uz predsednika Saveza Srba Francuske Romea Miloševića došao je i Ivica Jović, zamenik gradonačelnika Epona, kao i Čedomir Krasnić koji u samom finišu nije prošao na opštinskim izborima u Varenu.

A da sloga postoji potvrdila su upravo dva predsednička kandidata, koji su zajedno upriličili koktel, pripomoglo ih je još pet udruženja. Zamirisali su ćevapčići, pila se domaća rakija, pa su svi raspoloženo zaključili:
– Ala nam je lepa matica!

 

Ko ne plati, neće glasati

Diskusije o izveštajima bile su sažete i sa neznatnim primedbama, da bi na red došao blagajnički izveštaj.
– Na pozitivnoj smo nuli, odnosno, na računu je 20,26 evra ili sa nekoliko sada uplaćenih članarina imamo 170,26 evra – pročitao je blagajnik Predrag Janković.
Dakle, primedba je da srpska društva ne uplaćuju godišnju članarinu (30 evra), pa je izabrani predsednik Stefanović zapretio prstom:
– Ko ne plati, neće glasati.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here