Youtube/K1 Televizija
Dragan Bjelogrlić

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić u Beogradu snima svoj novi film “Lančana reakcija”, o nuklearnom akcidentu u Vinči 1958. godine, u kom će se pojaviti i ispred kamere u liku Aleksandra Rankovića.

Ovih dana stigla je i vest da je postao dobitnik prestižne nagrade Europa Prima 2022 Filmskog festivala jugoistočne Evrope, koji prati ostvarenja kinematografija jugoistočne Evrope i Amerike.

Odigrao je više od 90 filmskih i TV uloga, i mnogo u pozorišnim predstavama. Poseban doprinos srpskoj kinematografiji doneo je rediteljskim, scenarističkim i producentskim ostvarenjima. “Vratiće se rode”, “Žigosani u reketu”, “Rode u magli”, “Rat uživo”, “Rane”, “Mali svet”, “Montevideo, Bog te video”, “Montevideo, vidimo se”, “Toma”… Serijom “Senke nad Balkanom” u svakom pogledu pomerio je granice.

Rođen je 10. oktobra 1963. u Opovu. Roditelji Tomislav i Nada, oboje ekonomisti, upoznali su se u njenoj Barandi. Draganov pradeda Vule Bjelogrlić, iz sela Lipnik kod Gacka, bio je solunski borac i dobio je zemlju u Bačkoj, ali je imanje darivao sinu prvencu, Milanu, koji se 1926. nastanio u selu Orahovo. Sa suprugom Ljubicom imao je salaš na kome su se rodili Draganov otac i stričevi.

Majčini roditelji Veta i Julka Gajić živeli su u Barandi, a imao je devet meseci kad su mu se roditelji preselili u Beograd, na Voždovac. Rastao je uz kaubojce i krimiće, a kod baka i deka na selu bio je glavni junak raznih dogodovština. Više je voleo Barandu, nego da ide na more.

Prvi put pred kamerama se pojavio sa 15 godina u filmu Branka Bauera “Boško Buha”, igrajući lik Save Jovanovića Sirogojna. Ta uloga donela mu je popularnost i nadimak mali partizan. Sa drugarima je u školskom dvorištu igrao fudbal, kada mu je prišao Branko Lustig i uveo ga u svet glume.

Kao klinac je glumio i u filmu “Veliki transport” Veljka Bulajića, pa “Halo, taksi”, kao i u dosta TV serija i drama. Glumu je shvatao kao razonodu i dodatni izvor prihoda, pa je upisao Građevinski fakultet. Međutim, nakon očeve smrti, u potpunosti se posvetio glumi. Završio je Fakultet dramskih umetnosti, a gledaoce je poptuno osvojio ulogom Bobe u kultnoj seriji “Bolji život”. Plava kovrdžava kosa, prodoran pogled i šarmantan osmeh nisu se promenili do danas. Sjajno je odigrao i Hadži Trifuna u filmu “Nečista krv – greh predaka”. Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta producirao je i igra glavnu ulogu u “Letu iznad kukavičjeg gnezda”.

– Vraćanje u pozorište mi je intimno važno. Mada je to bilo iskušenje koje bi možda neki mudar čovek zaobišao – rekao je.

Kaže da može da propadne kao reditelj, i kao producent, ali će uvek znati da glumi. U predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta igra naslovnu ulogu u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”, koja je nedavno oduševila publiku i u Zagrebu.

Najponosniji je na porodicu i činjenicu da je sve što ima sam zaradio ili nasledio. Oženjen je Majom, profesorkom engleskog jezika i bivšom manekenkom sa kojom ima Miu i Alekseja. Sin je krenuo očevim stopama i već ostvario zapažene uloge. Ima i brata Gorana, s kojim je osnovao producentsku kuću “Kobra”. U javnosti je poznat kao osoba bez dlake na jeziku. Osvojio je najveća profesionalna priznanja.