Tanjug
Osnivači otvorenog Balkana: Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev

Albanski parlament je odbacio rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici. Protiv je glasao 51 poslanik, a u Sarajevu je zavladao muk, bez odgovora Bakira Izetbegovića i drugih prvaka SDA.

Bivši premijer i predsednik Albanije Salji Beriša optužio je poslanike većine da su “glasali po nalogu Aleksandra Vučića”.

– Nikada nije postojala antialbanska Albanija kao za vreme Edija Rame – rekao je Beriša, a poslanik Tritan Šehu pridružio mu se rečima da je to gorak dan albanskog parlamenta.

Šehu je kazao da je albanski parlament jedini parlament u Evropi bez formalnog dokumenta kojim bi osudio događaje u Srebrenici.

– Pre nekoliko dana ova gospoda su glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruski genocid u Ukrajini. Sada nisu prihvatili rezoluciju o osudi srpskog genocida u Bosni, sutra neće prihvatiti da osude srpski genocid na Kosovu. Zašto? To su veze, obaveze, Vučić je iznad. To su ciljevi, zato smo danas obeleženi u albanskom parlamentu – rekao je Šehu.

Protiv saradnje

Poslanici u albanskom parlamentu bili su dovoljno hrabri i časni da kažu da se u Srebrenici nije dogodio genocid, što je činjenica, kaže za “Vesti” predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun, i dodaje da je svaka aluzija da iza tog glasanja stoji Srbija usmerena protiv integracija u regionu i inicijative Otvoreni Balkan.

Drecun ukazuje da bi Salji Beriša trebalo da bude u zatvoru kao jedan od najodgovornijih za formiranje terorističke OVK.

– U vreme dok je bio premijer Albanije, na njegovom imanju je bila glavna baza za obuku terorista iz Albanije i drugih zemalja. Tu su uzimali oružje i odlazili na Kosmet – kaže Drecun.

Ovaj potez u Tirani pokazuje da Albanija želi dobre odnose sa Srbijom, tumači za “Vesti” politički analitičar Branko Radun. On ukazuje da je za sadašnje vođe albanskog nacionalnog korpusa, premijera Edija Ramu i njegovu vladu, inicijativa Otvoreni Balkan u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija, vrlo važna.

Presudilo srpsko žito

– Rama je zbog Otvorenog Balkana u sukobu s Aljbinom Kurtijem koji je protiv te inicijative, ali Tirana vodi realističniju politiku od Podgorice i Sarajeva. U Tirani znaju da Srbija ima višak žita dok u svetu vlada nestašica, pa zašto onda da guraju prst u oko onome od koga treba nešto da traže – smatra naš sagovornik.

Radun podseća da Edi Rama, uz Aleksandra Vučića, najviše podržava regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan i dodaje da albanski premijer ne želi da usvajanjem rezolucije o Srebrenici kvari bilateralne odnose.

– Albanci su nacionalno nastrojeni, ali u islamu umereni. Oni gledaju svoje interese, pa smo već viđali da mogu da budu u sukobu s Beogradom oko Kosova, a u isto vreme u savezništvu sa Makedonijom i Crnom Gorom. Vrlo su pragmatični i ne treba ih potcenjivati – zaključuje Radun.

Sramota za Crnu Goru

Radun ističe da su albanski političari vladajuće strukture pokazali zrelost ovakvim potezom, za razliku od sada već bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Mila Đukanovića koji su usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, demonstrirali i potvrdili svoj poslušnički mentalitet.

– Sramota je da crnogorski parlament prihvati rezoluciju o genocidu, a da je albanski odbije. Da nam je to pričao neko pre pet godina, ne bismo verovali. Crna Gora je nekada bila srpska država, danas se skoro 30 odsto njenih građana izjašnjavaju kao Srbi – ukazuje Radun.

Mesto iza rešetaka

Milovan Drecun ističe da je pravde Salji Beriša bi bio iza rešetaka.

– Sad se nešto buni protiv toga što je albanski parlament imao dovoljno snage da prihvati činjenice, a ne da stav zasniva na politizaciji – kaže on.

Podla igra Beriše

Premijer Albanije Edi Rama negirao je da je parlament oborio rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici, već da je “jednostavno odbio da u skupštinsku proceduru stavi dokument”.

– Ovde nije reč o rezoluciji, već o podloj igri Saljija Beriše i njegovih sledbenika. Oni koji se najviše bune prvo treba da se zapitaju zašto baš sada ova rezolucija, iz kog razloga? Potom treba da se upoznaju s predloženim tekstom i na kraju moraju znati da ovo nije rezolucija, već podla igra onoga koga su SAD proglasile korumpiranim i podrivačem demokratije, a u svetu je poznat i kao rušilac embarga protiv Slobodana Miloševića. Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osećaju se povređenim i veruju spletkama prokletnika – poručio je Rama i dodao da “Srebrenica ne može ocrniti Albaniju”.

Teške reči samo van skupštinske sale

Ipak, turska agencija “Anadolija” javlja da će parlament Albanije 11. jula ove godine održati posebnu sednicu povodom obeležavanja godišnjice događaja u Srebrenici. Ovu informaciju na Tviteru je potvrdio i šef poslaničkog kluba vladajuće Socijalističke partije Albanije Taulant Bala.

“Parlament Albanije će 11. jula održati posebnu sednicu, jer naša zemlja je već osudila, osuđuje i zauvek će osuđivati tu tragediju. Stojimo uz porodice onih koji su izgubili svoje najmilije i uz one koji traže pravdu”, napisao je Bala koji je dodao da su UN događaje u Srebrenici opisale kao najgori zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata, te da su po tom pitanju postupali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Takođe, Bala je istakao da je Albanija podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naredili i organizovali ovu tragediju.