Samardžić otvorio 38. FEST

0

 

Samardžić je na otvaranju rekao da ova prva kulturna manifestacija u 2010. godini treba da bude događaj koji će od Beograda napraviti prestonicu evropske kulture.

 

On je posebno pomenuo filmskog kritičara Milutina Čolića koji je, prema njegovim rečima, "bio najveći filmski kritičar na ovim prostorima, i koji je iznedrio FEST.

 

"Evropa je krenula u jedan veliki pokret, zove se ‘Dijalog civilizacije’, koji predvode Španija i Turska, i FEST treba da pripadne tom korpusu, a ovo otvaranje ima posebnu energiju i smisao jer ovakve manifestacije predstavljaju kulturno blago koje mi imamo", rekao je on.

 

Film reditelja Alekseja Balabanova "Morfijum", koji je prikazan nakon svečanog otvaranja, zasnovan je na autobiografskim pričama Mihaila Bulgakova. 

 

Katarina Radivojević u "Morfijumu"

Pred početak projekcije, u velikoj sali Sava centra publici se poklonila i glumica Katarina Radivojević, koja tumači jednu od glavnih uloga u tom filmu. 

 

Na 38. FEST-u u šest programa biće premijerno prikazana 64 filma iz oko 30 zemalja.

 

Publika će biti u prilici da vidi nove filmove Larsa fon Trira, Kena Louča, Anga Lija, Patrisa Šeroa, Vernera Hercoga, Karena Šahnazarova, Romana Polanskog, braće Koen, Martina Skorsezea, Klinta Istvuda, Sema Mendeza, Alekseja Balabanova i mnogih drugih autora.

 

Pored takmičarskog programa "Evropa van Evrope", i ove godine biće prikazani najbolji filmovi s prestižnih svetskih festivala u tradicionalnom programu "Horizonti", zatim ciklus filmova novih autora "Otkrića", kao i program dokumentarnih filmova "Činjenice i slagalice".

 

Najavljen je i specijalni kratki program "Zimske pomorandže" posvećen izraelskom filmu, tradicionalni program "Fantazija", kao i prateći ciklus "Otvarajući šampanjce" koji će biti priređen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here