Na današnji dan rođen je Tin Ujević, jedan od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih pesnika.

Tin Ujević (puno ime Augustin Josip Ujević) rođen je 5. jula 1891. godine u Vrgorcu, nedaleko od Imotskog. Ovaj, u međuratnom književnom periodu, istaknuti i osobeni, jedan od najvećih pesnika na prostorima bivše Jugoslavije, studirao je filozofiju u Zagrebu, Beogradu i Parizu.

U književnosti se javio originalnim i nadahnutim stihovima pred Prvi svetski rat, ali najplodniji period njegovog književnog rada pada u razdoblje između dva svetska rata.

Originalan talenat, snažan i plodan stvaralac, svojim prisustvom u međuratnoj književnosti živo je uticao na njen tok i razvoj. Nadovezujući se na Matoša, koji mu je u mnogo čemu bio uzor i učitelj, Ujević se brzo razvio u potpuno originalnog književnog stvaraoca – pesnika, kritičara, esejistu i feljtonistu.

“Svakidašnja jadikovka” je prvi put bila objavljena u krfskom Zabavniku 1917. godine. Posle toga je bila preštampana u knjizi “Lelek sebra” (Beograd, 1920). Dve Tinove najbolje zbirke pesama “Lelek sebra” i “Kolajna” (Beograd 1926) objavljene su na ekavici. U izdanjima pesama Tina Ujevića posle Drugog svetskog rata sve te pesme štampane su ijekavicom.

U toku Prvog svetskog rata, koji je proveo u Francuskoj, Ujević doživljava neku vrstu sloma, uzrokovanog najverovatnije nesrećom u ljubavi pomešanom s nervnom prenapregnutošću i halucinatornim stanjima.

Između dva rata Ujević boemski živi u Beogradu, Sarajevu, Splitu, Mostaru, Imotskom, da bi se uoči Drugog svetskog rata konačno skrasio u Zagrebu, gde ostaje do smrti 12. novembra 1955. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here