M. Stanković
PROGRAM PRED IKONOSTASOM: Svi učesnici sa profesorkom Slađanom i ocem Sašom

Učenici Srpske dopunske škole u Bremenu su se zajedno sa roditeljima, tradicionalno okupili u hramu Svetog Georgija povodom završne svečanosti na kraju školske godine.

Posle molitve blagodarenja za uspeh u učenju, koju je služio protojerej Saša Momirović, profesorka Slađana Dunjić Fridrih se obratila okupljenima rečima pohvale i zahvalnosti za odličnu saradnju, kako đacima i roditeljima tako i ocu Saši, Srpskom kulturnom centru Bremen i klubu Jedinstvo iz obližnjeg gradića Ahima. Ona je posebno istakla:

– I ove školske godine smo bili veoma aktivni, motivisani i odgovorili smo na mnoge konkurse i projekte koje je raspisalo Ministarstvo prosvete Srbije i Ambasada Srbije u Nemačkoj.

Naša škola je i ove godine učestvovala na konkursu “Jezik, čuvar našeg identiteta” koji je raspisala naša ambasada. Jedna od učesnika, bila je i Jelena Bikicki koja je tim povodom napisala pesmu – navela je profesorka Slađana.

Jelena Bikicki na jednoj od ranijih priredbi

Jelena nažalost nije bila prisutna, iz opravdanih razloga, da pročita svoju pesmu, ali evo stihova kojim počinje njena pesma:

“Bogat si čovek, Srbine moj!

Imaš svoj jezik, pisma dva.

Bogatu istoriju, svetska blaga sva…….”

Učenici su pred ikonostasom izveli bogat program recitujući divne stihove srpske poezije. Program je vodio dečak Marko koji je žarko želeo tu ulogu, a bio je samo gost. Svoj program su završili pesmom “Ovo je Srbija”.

Profeskorka Dunjić je podelila đačke knjižice i svedočanstva u kojima su samo najbolje ocene. Posebne darove, drvene krstiće, svakom đaku je uručio otac Saša, a klub Jedinstvo iz Ahima je darovao prigodne knjige koje je uručio Darko Jovanović, predsednik kluba.

Darovi uz đačku knjižicu

Osmaci, prvaci, predškolci

Osmi razred su završili Aleksandra Marković, Nikolina Mikić i Sava Matejić. Svečanosti su prisustvovali i predškolci Dora Marković, Ognjen Stojmenović i David Marković Za đake prvake je završna svečanost bila novi doživljaj. Prvi razred su završili: Jelena Dragutinović, Lea Branković, Jana Jovanović, Vanja i Saša Mrkonjić, Kaja Stanković, Oskar Haze i Helena Medaković.

Osmaci sa profesorkom Slađanom i ocem Sašom

Kolo za kolom

Slavlje je nastavljeno u Srpskom kulturnom centru gde je uprava kluba organizovala roštilj, mrsni i posni, za sve đake, roditelje i goste. To je bila prilika da novoosnovana folklorna sekcija pod rukovodstvom Marine Radosavljević (majke dva učenika , Miloša i Uroša) izvede bogat program. Koncert je trajao oko sat vremena, a pesme su se smenjivale sa igrom. Igrao se “Moravac”, “Igrale se delije”, “Vlaško kolo”…

Članovi folklorne sekcije sa Marinom Radosavljević