youtube/printscreen
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Sloga, bratska ljubav i pomirenje su tri ključne reči za razbijanje paklenog plana Mila Đukanovića i sledbenika o prisvajanju hramova Srpske pravoslavne crkve i gušenju njenog uticaja u Crnoj Gori. Ovo uverenje dele crkveni velikodostojnici, intelektualci, političari i građani koji se protive nameri vlasti da preko zakona o slobodi veroispovesti suštinski razbaštini SPC.

Bolje prilike da se otpor uzurpatorskom zakonu iskaže, po njihovom mišljenju, nema od crkveno-narodnog sabora u Nikšiću, gde se u hramu Svetog Vasilija 21. decembra ne brani samo SPC. Odbrana od agresije, kako ukazuju, obuhvata i sve vrednosti izvorne Crne Gore, poznate po kodeksu čojstva i junaštva, ali i žestoke borbe za očuvanje pravoslavlja, na koje sada udaraju i potomci mnogih koji su pravo na slobodu i svoju veru plaćali životima.

– Došlo je vreme da našu crkvu, kao i naši stari, opet branimo životima. Zato se u Nikšiću odupiremo i ovom ataku kao što smo odoleli vekovnom nasrtaju unijaćenja. Uvek smo znali ko smo i kome pripadamo, a tako je i danas. Nema te sile koja će nas naterati da to promenimo – poručili su učesnici velikog zbora Paštrovića u manastiru Praskvica, održanog na Nikoljdan, krsnu slavu hrama iznad Svetog Stefana.

Zboru je prisustvovao i mitropolit crnogorski – primorski Amfilohije. On je pozvao vernike da zajedno dođu na sabor u Nikšić i celivaju mošti Svetog Vasilija, oko kojih će se okupiti svi sloge i ljubavi željni ljudi u Crnoj Gori, ne samo pravoslavci, nego i katolici i muslimani, koji poštuju ostroškog čudotvorca i mole mu se za spokoj i pomoć.

– Okupimo se da nas zagrli Bog svojom ljubavlju, da mi Boga zagrlimo i da ljubavlju zagrlimo jedni druge. Da blagoslovimo Boga i svoje pretke što su nam ostavili ove divne i čudesne svetinje, ne da pripadaju bilo kojoj partiji ili sistemu ili bilo kom čoveku, nego da budu Božije i istinski narodne. Pomolimo se da Bog urazumi i one koji se tobož u ime države proglašavaju za državu, odričući se one krštene Božije države, koja je ovde vladala vekovima – poručio je Amfilohije.

Da je sabor u Nikšiću prelomni događaj u borbi Srba i pravoslavaca u Crnoj Gori za očuvanje identiteta smatra i Želidrag Nikčević.

– Đukanovićevi stručnjaci za crkvu, koji se danas pitaju kakve veze ima Ostrog sa srpskom Patrijaršijom, sutra će se dosetiti da je ostroški svetac u stvari “izvanjac” Stojan Jovanović, koji je “građanin” Bosne i Hercegovine – kaže nekadašnji lider Srpske narodne stranke, bivši ministar i poslanik.

Aludirajući na registraciju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve u MUP-u, Nikčević pita jurišnike na SPC i njenu imovinu da li su su Petar Prvi i Petar Drugi Petrović išli na rukopoloženje u Sremske Karlovce i Petrograd radi turizma i što nisu otišli u najbližu policijsku stanicu da ih tamo proglase za vladike.

– Imamo posla sa opasnim ljudima i falsifikatorima. Zato svi treba da budu na litiji u Nikšiću i da nastave da se bore i posle toga – poručio je Nikčević.

Zaveštanje Isa Mahmutovića

Publicista Jovan Markuš (na slici) smatra da svi koji se osećaju kao vernici treba da uveličaju hrišćanske skupove ljubavi i bratske sloge svih vera i nacija kakav je sabor u Nikšiću.

– U ovome što se dešava jedna ličnost svima treba da nam bude primer. To je Iso Mahmutović, jedini čovek koji je odbio da učestvuje u rušenju Njegoševe kapele na Lovćenu. Rekao je da neće da ruši ničiju svetinju da ne bi prljao ruke i da ne želi da baca prokletsvo i sramotu na sebe i porodicu. Neumrli Iso činom od pre 47 godina svima nama je ostavio zaveštanje da poštujemo svetinje – naglasio je Markuš.

Srbi kao Jevreji uoči Holokausta

Pisac Nikola Malović (na slici) ne krije da se zbog zakona o slobodi veroispovesti i podignutih tenzija po prvi put oseća nezbezbedno u svom Herceg Novom i u Crnoj Gori.

– Neko je odlučio da krene ka “konačnom rešenju”. Sudbina Srba u Crnoj Gori podseća na sudbinu Jevreja uoči holokausta. Mi protiv toga ustajemo, jer vidimo da se usvajanjem ovog zakona može desiti da mečka zaigra i pred našim vratima – ukazuje Malović.