To nije pošlo za rukom Litvaniji 2014.

Kažu da se na velikim takmičenjima osvajaju zlato i bronza, najsjajnije odličje u finalu, a bronzano u meču za treće mesto. Kako je to i dalje ne zna Australija, kojoj je košarkaška sudbina izgleda namenila samo tzv. “drvenu medalju”.

Francuska je u duelu s njom u olimpijskoj dvorani u Pekingu sačuvala bronzanu medalju, koju je uzela u Španiji pre pet godina. Tada je za dlaku bila uspešnija od Litvanije (95:93), jedine koja nije uspela da dvaput uzastopce stavi bronzu oko vrata. Litvanci su 2010. u Turskoj savladali Srbiju (99:88), utučenu nepravdom u polufinalnom megdanu s domaćinom.

Jedina reprezentacija koja je sačuvala bronzu u meču za treće mesto na mundobasketu prethodno je bila Jugoslavija. U Kaliju, kolumbijskom gradu, 1982. su “plavi” pobedili Španiju sa 119:117 (utakmica nije bila napeta u završnici kako bi moglo da se zaključi iz rezultata), a četiri godine kasnije u Madridu i Brazil sa 117:91.

Dvaput uzastopno, ali oba puta bezuspešno, u meču za treće mesto su igrali Grci, 1994. u Torontu, a 1998. pred svojom publikom u Atini, pošto im je naša reprezentacija, potonji svetski prvak, razvejala snove o zlatu na produžetak u polufinalu.

Dvaput uzastopce četvrto mesto je pripalo i Americi (1963, 1967), ali tada nije bilo utakmice za bronzu već se igralo u finalnoj grupi po ligaškom sistemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here