Ministarstvo odbrane BiH
Vojska BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine jedinstvene su u svetu, budući da imaju više starešina nego vojnika.

Zamenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je kako je apsurdno da je broj oficira i podoficira nesrazmerno veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a to znači da je prošle godine 4.886 oficira i podoficira komandovalo sa samo 3.968 vojnika, prenosi RTRS.

– To je apsurd, iako se još od uspostavljanja Oružanih snaga znalo da se broj mora prilagoditi odnosu 70 naspram 30 u korist vojnika. Ministarstvo odbrane godinama ništa nije uradio na tom planu – naglasila je Majkićeva, dodavši da je zbog toga poslednjih godina i budžet resora odbrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.

Ona je istakla da su stanjem nezadovoljni i vojnici.

– Iako u skladu sa zakonom službu napuštaju sa navršenih 40 godina života, odlaze i ranije. Treba na vreme planirati, ali mi to ne znamo. I to pokazuje probleme u vojnim redovima – rekla je Majkićeva.

Ona je dodala i da jedinicama komanduje 13 generala i brigadira čije imenovanje nije prošlo svu zakonsku proceduru, jer ga nije potvrdio Parlament BiH.

– Ministarstvo odbrane, za koje se prosečno godišnje izdvaja 280 miliona KM (oko 140 miliona evra), za 15 godina od formiranja nije uspelo da reši nijedan ključni problem – naglasila je Majkićeva.

U izveštaju koji im je predočen piše da je planirano da imaju ukupno 10.961 profesionalno vojno lice, a popunjena su 9.702 mjesta, te da nedostaju još 1.252 vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here