Tanjug/AP

Malta je u subotu postala pretposlednja članica Evropske unije koja je zabeležila slučaj virusa korona, čime je ta zaraza stigla u sve države EU osim Kipra.

Na Malti je zaražena 12-godišnja Italijanka koja živi u toj ostrvskoj državi sa svojom porodicom, a ranije ove nedelje bila jena odmoru u Italiji, javlja agencija Dpa. Ona, njena sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak, a njihov kontakt s drugim ljudima bio je “minimalan”, rekao je ministar zdravstva Kris Firne.

U Italiji u kojoj je zaraženih 4.636, među njima je od subote i čelnik vladajuće Demokratske stranke Nikola Cingareti. Na Tviteru je napisao da se dobro oseća i da ostaje u kućnoj izolaciji.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u svetu je trenutno potvrđeno 102 hiljade slučajeva zaraze koronavirusom.

U Iranu je broj mrtvih u subotu porastao na 145 nakon što je potvrđeno još 21 smrtnih slučajeva, među njima i konzervativnog poslanika iz Teherana, prenosi Rojters. Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u poslednja 24 sata narastao je za hiljadu, što čini ukupno 5.823 zaraženih. Iranske vlasti do daljeg su otkazale sva okupljanja i proslave.

Broj zaraženih u Južnoj Koreji prešao je brojku od 7.000, nakon 448 novih slučajeva u poslednja 24 sata. Više od pola tog broja su slučajevi povezani sa hrišćanskom sektom koja je u centru epidemije u toj državi. Ukupno je u Južnoj Koreji preminulo 46 ljudi.

Većina zaraženih na Bliskom istoku su oni koji su putovali u Iran ili su bili u kontaktu s takvim pojedincima. Saudijska Arabija zatvorila je svoje granice sa Emiratima, Bahreinonm i Kuvajtom, osim za komercijalne kamione, a letove iz tih država dopušta na samo tri aerodroma.

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i gotovo svi oni koji su zabeleženi van Vuhana, mesta izbijanja epidemije, zaraženi su izvan države, pokazuju službeni podaci. Najviše takvih slučajeva je u severozapadnoj provinciji Gansu, a među onima koji su u karantinu su i putnici koji su između 2. i 5. marta bili u Iranu.

Ukupno je u Kini zaraženo 80.561 osoba, a od koronavirusa preminulo je 3.070 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here