pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je primio „Astra Zenekino“ cepivo u Nemačkoj, gde živi i radi, Dragan Krivokuća je pri dolasku na odmor u Srpsku Crnju morao 10 dana u samoizolaciju

Građanima Srbije koji nisu vakcinisani u našoj zemlji, već u inostranstvu, ne gine samoizolacija od 10 dana ukoliko pri povratku u zemlju nemaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati!

Ovo je bitna informacija na koju treba obratiti pažnju da ne biste došli u situaciju kao naš državljanin Dragan Krivokuća iz Srpske Crnje, lekar koji živi i radi u Nemačkoj i koji je na odmor došao da bi posetio majku. On se našem listu požalio da je doživeo neprijatnost kada je u petak sleteo u Srbiju iz Frankfurta, jer mu je saopšteno da mora u karantin 10 dana.

– Ovo me je veoma iznenadilo jer imam uredne papire o vakcinaciji u Nemačkoj. Pokazao sam službenicima na ulasku u Srbiju dokumenta da sam u Nemačkoj vakcinisan 26. februara vakcinom „astra zeneka“, kao i da sam posle pet nedelja uradio antitela koja su pokazala dobru reakciju na vakcinu, a 48 sati pre polaska u Srbiju sam uradio i brzi test, koji je bio negativan. Saopšteno mi je da moram u karantin uprkos celokupnoj dokumentaciji – rekao nam je Krivokuća.

Za situaciju u kojoj se naš sagovornik našao ipak je, po svemu sudeći, sam kriv jer je u uslovima za ulazak u Srbiji koje je propisala Vlada Srbije, a koji se mogu naći na zvaničnim stranicama Vlade i Ministarstva spoljnih poslova, jasno navedeno da u našu zemlju bez karantina od 10 dana mogu da uđu samo oni koji imaju negativan PCR ili antigenski FIA brzi test ili su potpuno vakcinisani (sa dve doze, odnosno sa jednom dozom „astra zeneke“) u Srbiji i koji o tome poseduju potvrdu izdatu iz naše zdravstvene ustanove.

Uslovi za ulazak u Srbiju

l Potvrda o vakcinaciji (sa dve doze, odnosno sa jednom dozom vakcine „astra zeneka“) izvršenoj u Srbiji

l Ko nije vakcinisan u Srbiji, treba da ima negativan PCR ili negativan antigenski FIA brzi test ne stariji od 48 sati izdat u referentnoj laboratoriji države iz koje dolazi

l Deca do 12 godina mogu u zemlju bez ikakvih uslova

l Naši državljani i stranci koji žive u Srbiji mogu da uđu u zemlju bez ikakvih uslova ako se vraćaju iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore ili Mađarske

1 KOMENTAR

  1. Znaci Albanci,Bugari,Makedonci,Crnogorci,Bosanci i Madjari su povlasvlceni,mogu uci u Srbiju bez ikakog testa i karantina.Jer ovo ni je diskriminacija Srba iz dijaspore?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime