Samohrani roditelji na rubu siromaštva

0

U najpoznatije samohrane majke u Evropi spada Džoana Rouling autorka višetomnog svetskog bestselera o Hariju Poteru. Rouling je bila prosvetni radnik bez posla i živela sa svojom kćerkom od socijalne pomoći u Velikoj Britaniji.
Na početku karijere imala je probleme baš zbog toga što je samohrana majka – danas je multimilionerka.

 

Tako je to kad je neko u situaciji da sam odgaja dete – potrebni su mašta i kreativnost, navodi nemački državni radio "Dojče vele".
Kristina Šildman iz Fondacije Fridrih Ebert kaže da je finansijska situacija samohranih roditelja u Nemačkoj veoma teška.

 

Obaveza i zadovoljstvo: Roditeljstvo

"Finansijska situacija samohranih roditelja se kontinuirano pogoršavala u poslednjih 20 godina. Jedan od razloga leži i u tome, što je ženi u Nemačkoj još uvek teško da spoji porodicu i posao. U Nemačkoj radi samo trećina samohranih roditelja. U Holandiji, Francuskoj, Portugalu i Danskoj radi dve trećine te populacije. To jasno govori da u Nemačkoj mora nešto da se promeni", izjavila je Šildmanova za nemački radio.

 

Skoro polovina samohranih majki mora da prima socijalnu pomoć – jer ne mogu da nađu posao ili su pak tako malo plaćene, da od toga ne mogu sa decom da žive.

Onaj ko želi nešto da učini protiv siromaštva dece u Nemačkoj, mora porodici sa jednim roditeljem da pruži šansu da zaradi novac. Preduslov za to je celodnevni boravak u školi i vrtiću, ističe "Dojče vele".

 

U najnovijoj studiji Saveznog ministarstva za porodicu, 70 odsto žena je kao razlog za nezaposlenost navelo to što nemaju mogućnost da zbrinu decu.

Većinu predškolske dece odgajaju samohrane majke, dok starija deca često žive i kod oca. Međutim, očevi ne ograničavaju svoje radno vreme zbog dece, već traže da se ona prilagode.

 

Muškarci koji odgajaju predškolsku decu, suočeni su sa istim problemima kao i samohrane majke – premalo vremena i novca.

 

Isve dok u Nemačkoj kao norma bude važila porodica u kojoj pod jednim krovom žive oba roditelja i deca – ne treba očekivati da će se situacija za samohrane roditelje poboljšati. Za većinu njih je 40-časovna radna sedmica previše – čak i ako im je dete "zbrinuto" dok su oni na poslu.

 

Zbog toga udruženje samohranih majki i očeva traži da se dečiji dodatak za svako dete poveća na 500 eura, kako makar deca više ne bi morala da pate zbog teške situacije, u kojoj se nalazi roditelj sa kojim žive.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here